Бисквитки

четвъртък, 15 март 2012 г.

Сепариращата инсталация е пред пуск





Обектът днес бе посетен от журналисти по покана на врачанския кмет инж. Николай Иванов. Пред тях ръководителят на строежа инж. Тодор Тодоров очерта изпълнението на приетия график.
„30 април е крайната дата,  до която трябва да приключи строителството на сепариращата инсталация на депото за твърди битови отпадъци. И смятам, че вече няма да има никакви поводи този срок да бъде удължаван” – това каза кметът на Враца инж. Николай Иванов по време на работна среща на депото с представители на фирмата “Пътна строителна техника”.  Дружеството, което е изпълнител на обекта и общината са се договорили за графика за довършителните работи.  В момента се работи по външното ел. захранване на обекта, което ще осигури възможност за 72-часовите проби на машините. Работи се също по вертикалната маркировка.
Сепариращата инсталация  разделя твърдите битови отпадъци по видове – пластмаса, хартия, метал. След разделянето, отпадъкът се балира по видове. По този начин обемът му се намалява с около 30 %  и се създава възможност тази част от битовите отпадъци да бъде използвана повторно, след преработка. Сепариращата инсталация ще удължи с четири години живота на втората клетка на депото за твърди битови отпадъци, която ще обслужва общините Враца и Мездра. В момента ежедневно на депото постъпват 80 тона битови отпадъци. Годишно събраната смет е 23 000 тона, като от тях около 17 000 т е на община Враца, а останалите – на община Мездра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар