Бисквитки

понеделник, 19 март 2012 г.

В областта бушуват пожари


От началото на м. март 2012год. на територията на областта са възникнали 116 пожари. Само за последните почивни дни – събота и неделя са възникнали 48 пожари в сухи треви на площ около 2000дка. и 8 пожари със загуби. Унищожени са 6 селскостопански постройки, вила и лозов масив - 40дка. При гасене на пожар в суха трева в землището на с. Руска Бела е пострадал човек на 72години.
Причините за тези пожари са настъпилото засушаване, небрежността при боравене с открит огън и безконтролно изгаряне на растителни остатъци.
За недопускане възникването на пожари е необходимо да се спазват следните основни изисквания:
- Да не се пали огън в горите и на 100м. от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места. Особено това е опасно да се извършва във ветровито време - предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи.
- Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.
- Да не се допуска деца да играят с огън и кибрит. При излети и посещения на местности в близост до горски територии да не им се позволява да играят с огън.
- Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.
- Паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
- Да не се оставя запаления огън без наблюдение.
- Да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.
Продължава да е в сила забраната за изгаряне на стърнища, слама и суха трева в земеделските земи и извън тях по слогове и крайпътни ивици. От служителите на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението, самостоятелно, както и съвместно с горските инспектори към РДГ гр. Берковица са сформирани съвместни екипи, които ще осъществяват превантивен контрол за недопускане паленето на стърнища, сухи треви и растителни остатъци. Проверки ще се извършват освен в светлата, така и в тъмната част на денонощието и почивните дни.
При забелязан пожар да се съобщи на тел.112 като се посочи точното място и какво гори!
---------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар