Бисквитки

сряда, 18 януари 2012 г.

Отвори изложба „Изкуство в малък формат”

Днес в Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов” в Оряхово бе открита нова изложба, носеща заглавие „Изкуство в малък формат”. Картините в нея са разнообразни. Представени са 20 творби от 12 автори. Трима от тях са оряховчани- Любен Генов, Володя Казаков и Светослав Стефанов.
Представените картини са в различни стилове - от класическа живопис до абстракция. Техниките също са различни. Повечето са рисувани с маслени бои, но има също суха четка и смесена техника с акрил, с туш и сух пастел. Най-старите са от 1986 г., а най-новите са от 2006.
На пръв поглед между тях няма нищо общо. Това, което обединява картините в изложбата, е техният различен, но малък формат. Най-малката, един от пейзажите на Светослав Стефанов, е с размер 24/14 см., а най-голямата, на Любен Генов, е 40/50 см. Въпреки значителната разлика в големината им, това са част от най-малките картини, които се съхраняват във фонда на Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов”. Обединява ги също и това, че всички представени картини са рисувани по време на пленерите, посветени на проф. Марин Върбанов. Затова, макар че само трима от авторите са оряховчани, всички творби носят духа на Оряхово.
 Откриването беше уважено от голям брой посетители, сред които и много ученици.
Присъстваха кметът на Община Оряхово Росен Добрев, председателят на Общинския съвет Ивайло Вагенщайн, заместник-кметът Ива Иванова, секретарят на общината Христинка Цонева, служители на общинска администрация. Голямата изненада на откриването поднесе Хр. Цонева. Тя подари на галерията две свои картини – също в малък формат. Творбите й вече са закачени в изложбата и всеки желаещ може да ги разгледа.
Още новини в сайта на Оряхово

Няма коментари:

Публикуване на коментар