Бисквитки

събота, 21 януари 2012 г.

Акушер-гинекологичното отделение в МБАЛ ”Хр. Ботев” - Враца днес отбелязва Бабинден


               С водосвет и тържество, лекари и акушерки от Акушер-гинекологичното отделение  и Неонатологично отделение във врачанската болница отбелязват днес професионалния си празник – Бабинден.
                   За тържеството присъстваха ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев“, Областния управител – г-жа Владимирова, кметът на община Враца – инж. Н. Иванов, зам. кметът – Св. Луканов, директора на филиала към Медицински университет София – доц. Маринова, Директора на Детска ясла „Българчета” – В. Заркова и много други.
                   По традиция, в отделението бе извършено „класиране” на лекари и акушерки, водили най-голям брой раждания. За първи път бе връчен приз „Златни ръце” на лекар, акушер-гинеколог. Призът бе връчен на д-р Иван Кръстев, началник на АГО в МБАЛ „Хр. Ботев”, гр. Враца.
                   Първото място по брой водени нормални раждания бе присъдено на акушерка Янка Найденова от АГО. За операционна акушерка, с участие в най-много оперативни раждания, грамота получи Боряна Недкова.  От Неонатологично отделение бе отличена акушерка Илиана Димитро
* * *
                   В Акушер-гинекологичното отделение на врачанската болница работят 36 професионалисти с началник отделение д-р Иван Кръстев. Девет са лекарите, като осем от тях имат специалност акушер-гинеколог. Средната възраст на лекарите е 49 години
20 акушерки, ръководени от старша акушерка Виолета Цветанова, магистър по медицински грижи, професионално подпомагат дейността на лекарите. Средната възраст на акушерките е 42години.
                   Отделението разполага с 27 легла, като 9 са в Родилен сектор, 13 са в сектор Патология и 5 – в сектор Гинекология.
Участницте в тържеството бяха поздравени от малчугани от детска ясла "Българчета" с директор Ваня Захариева.  

* * *
                   От началото на годината до момента в АГО има 34 раждания, като са се родили 33 бебета – една двойка близнаци От тях 16 са момичетата и 19 – момчетата.
                   На днешния ден се родиха 4 бебета – 2 момичета и 2 момчета.
* * *
                   Петстотин седемдесет и две /572/ са ражданията през изминалата година в МБАЛ „Хр. Ботев“, гр. Враца. 576 са бебета, като 294 от тях са момчета, а с 12 по-малко – 282 са момичетата. От родените във врачанската болница бебета има 4 двойки близнаци
                   Най-младата майка е на 14 години, а най-възрастната е на 43 години. 27% от ражданията в АГО отделението на врачанската болница са извършени чрез метода „Секцио Цезареа”.
                   Най-лекото бебе, което е проплакало във врачанската болница за миналата година е с тегло от 700 грама, което близо 7 пъти по-малко от най-голямото бебе с тегло от 5,050 кг.


1 коментар:

  1. Малчуганите от детска ясла "Българчета" са много сладки в тези униформи :) Чудесно е, че са спретнали такава изненада. много е трогателно като видиш, че труда и усилията ти се възнаграждават по някакъв начин :) С пожелание за все по и по-успешни години и повече раждания!

    ОтговорИзтриване