Бисквитки

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Газовите, сигналните и пневматичните оръжия подлежат на регистрация

Граждани и фирми, които са придобили неогнестрелни оръжия преди 17 септември 2010 година, следва да ги регистрират до 17 септември 2011 година, а тези които тепърва ще придобият неогнестрелно оръжие трябва да го регистрират в 14-дневен срок след придобиването.
Законът задължава всички притежатели на неогнестрелни оръжия /газови, сигнални и пневматични пистолети, револвери и пушки/ да ги регистрират в РУ „Полиция” по постоянния адрес на физическото лице или по местонахождението на обекта за съхранение за юридическите лица. Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия с текстовете, касаещи дейностите с неогнестрелни оръжия: „Чл. 54. (1) Български граждани, граждани на други държави членки, пребиваващи на територията на Република България, граждани на трета държава, постоянно пребиваващи на територията на Република България, физически и юридически лица, регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР по местонахождение на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.
(2) Когато лицата по ал. 1 са придобили оръжие по ал. 1 в друга държава членка, те са длъжни в 4-месечен срок след придобиването да уведомят началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.
(3) Когато физическо лице внася и/или изнася притежавано от него неогнестрелно оръжие и боеприпаси за него, е длъжно да го декларира на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП).
(4) Началникът на съответното РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице издава удостоверителен документ за извършеното уведомление по ал. 1 и 2.
Чл. 55. Лице, което продаде или дари на друго лице притежаваното от него газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула, или го замени, е длъжно в 7-дневен срок от прехвърлянето да уведоми писмено началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.
§ 11. Лицата, придобили неогнестрелни оръжия (газово и сигнално оръжие или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула) до влизането в сила на закона, ги декларират пред началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице в срок до една година от влизането му в сила.”
Важно е гражданите да знаят и спазват ограниченията при дейностите с неогнестрелни оръжия:
„Чл. 60. (1) Забранява се:
1. откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;
2. носенето и употребата на оръжие и боеприпаси:
а) на политически, синдикални и културни мероприятия;
б) на спортни мероприятия, освен ако е необходимо за самото мероприятие;
в) в обществени заведения за хранене и увеселение;
г) в молитвени домове, храмове и манастири;
д) в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове;
е) при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар