Бисквитки

понеделник, 29 август 2011 г.

Георги Първнов днес е в Криводол и Враца


В Криводол той се срещна с кмета инж. Николай Иванов и бе запознат с постигнатото в общината. Въпреки кризата са реализирани успешно важни социални проекти в сферата на образованието и инфраструктурата в града и повечето села.
Президентът Георги Първанов заяви, че връщането му в БСП след края на мандата на държавен глава би "укрепило партията и ще отвори левицата към нови коалиционни партньори". Той уточни, че не се стреми към партийни постове и определи като "нелепи" медийните публикации, че ще закрива БСП и ще прави Български ПАСОК. Това откровение за бъдещите си политически планове президентът направи в понеделник в Криводол по случай празника на града.
“Струва ми се, че това го измисля някой, който е бил до онзи ден на почивка в Гърция. Смятам това за много нелепо. Подобни подозрения имаше още 1997-1998 година, когато правех нова левица, когато правех "Коалиция за България". Така че моето връщане в БСП би било един морален жест на признателност към всички онези хора, с които съм работил много, и, надявам се, нещо, което да укрепи, да засили партията, да я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори. Аз самият за постове не се стремя. А конкуренция, лидерска, сигурно ще има”, заяви Първанов.
По повод на неофициалните информации за завръщането на Георги Първанов в БСП след изтичането на президентския му мандат и евентуалните претенции на бившия лидер на БСП да се върне начело на партията, Станишев вече коментира, че "не вижда нищо страшно предшественикът му да се завърне в БСП като член на партията".
След като обяви намеренията си за връщане в БСП, иначе надпартийният държавен глава поиска и корекции в правомощията на институцията.
“Дали ни трябва един церемониалмайстор, един протоколен президент или ни трябва силен, действен, активен президент, който да е в състояние да се захване с всеки реален проблем, който възниква в държавата”, попита риторично Първанов и малко след това поиска поправка в закона на начина, по който се преодолява вето.
“Понякога автоматично, механично мнозинството прегласува един или друг закон, но не искам да вървим в тази плоскост към това внушение, към това очакване - идея за президентска република”, обясни Първанов.
За да е сигурен, че няма да остане неразбран заради обявяването му хем за силен президент, хем против “здравата ръка”, държавният глава поясни: “Защото силната ръка беше много компрометирана в последните две години. Силата на управлението е в знанието, а не в това да тропаш и да плашиш противника си”, отбеляза той.
От думите му стана ясно също, че не очаква сътресения при обявяването на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ тази неделя. Той коментира и предизборното мото на управляващите "Да градим България":
“Това звучи респектиращо. Но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг "Строим за родината". На мен онова старото ми звучи по-въздействащо”, каза бившият лидер на БСП и настоящ държавен глава, който при встъпването си в длъжност обеща на червените избиратели, че “сърцето му винаги ще е отляво”.
Днес следобед президентът ще има среща с обществеността във Враца. Тя ще се състои от 17.30 часа в залата на театъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар