Бисквитки

сряда, 29 юни 2011 г.

От края на юли тръгва рехабилитацията на 4 важни пътя в област Враца


По инициатива на Областния управител на Враца – г-жа Пепа Владимирова, народния представител от ПП ГЕРБ – Николай Коцев и Ръководството на Агенция ”Пътна Инфраструктура” се състоя работна среща, която се проведе на 28.06.2011г. в залата на Областна Администрация Враца.
Инж.Сергей Михалев, Красимир Иванов, народният представител Николай Коцев, Областният управител Пепа Владимирова, зам. областният управител Валентин Литов и директорът на Областно „Пътно управление” инж. Стефан Илиев дадоха брифинг за регионалните медии след срещата, на която се обсъди ходът на най-важните пътни проекти за областта. Тази среща е планирана преди месец от Областния управител, народните представители и Ръководния екип на АПИ.
На нея се уточни, че държавата отпуска средства, за да тръгне рехабилитацията на път Е-79 Враца –Мездра през Враца. Трасето е разеделено на три участъка. Ремонтът на първия е от Митницата до „Химко” и ще започне в края на юли тази година. Той е с дължина 4.5 км. При стартирането на рехабилитацията ще се обяви и графикът за завършването му. Вторият участък е от Млекокомбината до бензиностанция „Лукойл”. Той ще тръгне след като приключат дейностите там на „Рила газ”. Трасето е с дължина 2 км. Третият участък е от „Лукойл“ до Митницата и е свързан с Водния цикъл. Той ще бъде изпълнен, когато под пътя бъде подменена ВиК инфраструктурата.
В края на месец март догодина ще започнат строителните дейности на пътя Монтана-Криводол-Девене-Борован. Стойността му е 12.5 млн. лева, а дължината – 19.326 км. Той ще се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие”
По дългоочакваното разширение на Ботевград-Мездра сега тече ОВОС. Решението на МОСВ се чака този август. В средата на юли там започват задължителните археологически проучвания, а отчуждителните процедури ще приключат до първото тримесечие на следваща година. Заради скоростната жп линия Видин-София в два участъка от трасето - Новачене-гара Люти дол, сега тече проектиране. Пътят е с дължина 31.5 км. и е на стойност 85 млн. евро. Той се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт”. По същата програма през април-май догодина ще тръгне строителството на ІІ-рия етап от Обходния път на Враца. Той е с дължина 6.800 км. и е с определена индикативна цена 13 млн. евро. За него има съществуващи предпроучвания и влязло в сила решение на МОСВ за ОВОС. Отчуждителните процедури за пътя ще приключат до края на тази година.
До края на месец септмеври ще бъдат готови и пътищата Гложене-Мизия (1.9 км), 3-километровият участък на изхода на Враца в посока Оряхово и Борован-Бяла Слатина. До месец време след среща със Световната банка ще се вземе решение и за хода на проектите по Програма „Тразитни пътища”. „Проблемът при нея е този, че тя изисква съфинансиране от държавния бюджет в рамките на 45%. При положение, че в държавата няма свободни пари, всички се стремим да управляваме средствата целенасочено. Което не може да бъде изпълнено сега, се отлага за покриване от бюджета догодина. Помолихме областните управители да изготвят и внесат чрез областните дирекции „Пътно управление” таблица с приоритетните проекти на териториите им. Тези таблици са при нас и ви уверявам, че търсим всяка една възможност да ги финансираме по различни програми. За да ускори най-големия проект за Враца - Ботевград-Мездра, Агенция „Пътна инфраструктура” даде специални пълномощия на директора на ОПУ във Враца инж. Стефан Илиев. Той ще може от място да възлага малки общестени поръчки, да подпомага отчуждаването на терени и проектирането на трасето. Това го правим с цел да се ускори стартът на проекта и да се намали бюрокрацията”, уточни председателят на УС на АПИ Сергей Михалев пред журналистите от региона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар