Бисквитки

събота, 4 декември 2010 г.

Иманяри нападат уникална галерия



В мездренското село Царевец  се намира уникална за Европа галерия. Тя е разположена в две пещери  Средния камък и Говедарника. В тях няма сталактити, сталагмити или други природни чудеса. Има рисунки и графити. Сред прах и тътен те изчезват завинаги.
През 1962 година науката за първи път влиза в тази галерия. В началото се смята, че рисунките и надписите датират от втората половина на XVIII век. Публикациите  им предизвикват интереса на учените по целия свят.
По стените на пещерите в Средния камък и Говедарника са намерени над 700 графита и 30 надписа. Датировката им започва да променя първоначалното мнение. Откритата картинна галерия съдържа рисунки на конници, бойци, тотемни маски, различни животни, както и слънчеви символи и свастики. Стиловият анализ показва, че някои от тях са правени още в праисторическо време, други разказват за татарските нашествия по нашите земи в началото на XVI век, а трети са дело на граматици от школите в село Царевец от XVIII век.
Сега тази древна галерия е нападната от иманяри. Община Мездра е изготвила проект за опазването на уникалните находки, но Министерството на културата не дава необходимите средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар