Бисквитки

понеделник, 29 ноември 2010 г.

Свещеници без заплати във Врачанската епархия


Свещениците от Врачанска епархия се разбунтуваха срещу Светия синод, предаде БНТ. В нарочна декларация те твърдят, че спирането на заплатите и осигуровките им ги обрича не само на глад, но и на духовна криза, а те дори нямат право да протестират или да поставят ултиматуми.
 В същото време заради дългове са блокирани сметките на Врачанската митрополия и Епархийският съвет е принуден да продава църковни имоти, за да посреща ежедневните нужди на свещениците, храмовете и манастирите.
 Отец Николай служи от 10 години в митрополитския храм във Враца. Има три деца и е на границата на възможностите си да ги храни и облича.
 Отец Николай:
- В много трудно положение сме и много трудно се справяме с издръжката, и свещенослужителите са в окаяно състояние, и всекидневно изпитание, и борба за издръжка на семейния живот. Не получаваме средства от централното ръководство и месец за месец водим борба да се справяме с това положение.
 Пари идват само от продажбата на свещи, църковни обреди и дарителство. За поддръжката на храмовете почти нищо не остава и повечето са занемарени отвън и отвътре.
 Отец Младен:
- Парите отиват за заплати, за осигуровки, и все повече и повече не стигат, защото хората обедняват и са по-малки постъпленията.
 Вярващите са готови да помогнат, защото има опасност църквата да остане без свещеници.
 Отец Младен:
- Знаем, че никога Господ не ни праща по-тежки изпитания от тия, които можем да понесем, и се надяваме на по-добри дни.
Вижте видеото на:   
http://bnt.bg/bg/news/view/41883/sveshtenici_bez_zaplati_vyv_vrachanskata_eparhija

Няма коментари:

Публикуване на коментар