Бисквитки

вторник, 30 ноември 2010 г.

Таборът се среща с лукса



След протеста на живеещи до Противочумния институт кметството във Враца настани циганските семейства на друго място - в бивши помещения на ХЕИ. С договор за управление на собствеността помещенията на улица „Георги Апосолов” №2, които са държавна собственост, от днес са предадени на община Враца.  Договорът е двегодишен. В имота вече се настаняват ромските семейства, за които община Враца търсеше решение. Днес в 15 часа  комисии от областна администрация и от община Враца на място съставиха приемо-предавателен протокол.
Условията за живот в помещенията са много добри. Има оборудвани тоалетни, течаща вода, подът е с теракот, PVC-дограма, а от днес вече – и електричество. Двете комисии завариха майстори, които монтираха ел. инсталация. Припомням ви, че тези помещения бяха разбити преди повече от месец. Имотът на улица „Георги Апостолов” №2 се стопанисваше от Туристическо дружество „Веслец”. При вандалските набези беше изскубана цялата електрическа инсталация, потрошени прозорци и откраднат алуминиев портал-антипаник врата. Областна администрация предприе действия за влизане във владение на имота и реши да помогне за решаване на казуса с настаняването на ромските семейства, предизвикал обществен отзвук в града.
Ромите от днес обитават 6 стаи. Най-малкият член на едно от семействата е бебе на 4 месеца. Децата са повече от възрастните. Ромите обещаха да поддържат всичко във вида, в който са го приели. Радват се, че имат свой дом и категорично заявиха пред комисията, че каруци и коне в двора няма да има. Един от тях дори решил да внесе свой вкус в стаята, която си избрал да живее. Той се похвали с новобоядисаните си лично от него стени.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар