Бисквитки

понеделник, 20 май 2019 г.

Сградата на бившето училище в Паволче става първият Национален център за православно, екологично и патриотично образование в страната

С 28 гласа „ЗА“ бе прието решението за даряване сградата на бившето училище ОУ „Христо Ботев“ – село Паволче на Министерството на образованието и науката, което ще инвестира над 1 милион лева за създаването на първия в страната Национален център за православно, екологично и патриотично образование. До решението се стигна след постъпило писмо от страна на министъра на образованието – Красимир Вълчев, с искане за дарение на сградата на вече нефункциониращото учебно заведение. В рамките на сесията, кметът Каменов заяви, че това е възможност Враца да е първата община в страната с пилотен образователен модел. Кметът на село Паволче – Емил Василев коментира, че желанието на жителите на населеното място е сградата да бъде обновена и в нея да се обучават млади хора от различни градове в България.

Идеята на кмета Калин Каменов и министър Вълчев е в Националния център да се провежда възпитателна програма за учениците от цялата страна, в подходяща среда и напълно обновена материално-техническа база.
Програмата ще включва православни образователни дейности в църквата „Св. Иван Рилски“, която се намира в непосредствена близост до училището, екологични дейности, за които местностите в района предоставят достатъчно възможности, патриотични дейности, съобразени с богатото културно – историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по еко пътеки  и по част от маршрута на Мемориален комплекс „Ботев път“.
В подкрепа на предложението, гласуваха следните общински съветници:
1. Ангел Иванов – БДЦ
2. Валери Стаменов – БСП
3. Венелин Петров
4. Васил Василев – ГЕРБ
5. Венета Йошева – ГЕРБ
6. Владимир Христов – ГЕРБ
7. Владислава Лакова – Демократична България
8. Георги Генов – БДЦ
9. Георги Комитски – „Народен съюз за Враца“
10. Десислава Димитрова – ГЕРБ
11. Диляна Давидкова – „Народен съюз за Враца“
12. Димитър Динков – ГЕРБ
13. Здравко Златев 
14. Ивайло Христов – БДЦ
15. Иван Иванов – БСП
16. Маргарита Ангелова – ГЕРБ
17. Мариана Петкова - ГЕРБ
18. Красимир Ангелов – ВМРО
19. Марин Цветков – ВМРО
20. Наташка Велчовска – ГЕРБ
21. Мария Петрова – „Народен съюз за Враца“
22. Нели Стоянова – ГЕРБ
23. Огнян Огнянов – „Народен съюз за Враца“
24. Павлин Петров – БСП
25. Румен Антов – ГЕРБ
26. Светослав Арнаудов
27. Таня Георгиева – ГЕРБ
28. Хенриета Георгиева - ГЕРБ

Няма коментари:

Публикуване на коментар