Бисквитки

сряда, 22 май 2019 г.

Общините Враца и Мездра с компостираща инсталация за зелени отпадъци


 На Встъпителна пресконференция днес бе представен официално Проектът за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци - регион Враца. Договорът за реализацията му е факт от 5.11.2018 г. Размерът  на инвестицията е 5 845 347,29 лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, в това число безвъзмездна финансова помощ 4 400 662,69лв., съфинансиране на стойност 1 444 684,60 лв. ще осигурят съвместно двете общини. Срокът за изпълнение  на дейностите е 19 месеца. 
На събитието присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, кметът на Община Мездра инж. Генади Събков, зам.-кметовете на двете общини – Мария Попова и Сашо Илиев, всички членове на екипа за управление на Проекта, Деница Христова - представител на РИОСВ - Враца, инж. Начко Найденов -  упрлавител на “Екопроект” ООД /оператор на РДНО – Враца/, представители на медиите и др. заинтересовани лица. Бяха представени целите, предстоящите дейности и очакваните резултати при реализирането на проекта, финансиращата програма и екипа за управление.
Кметът  на Община Враца изказа убеждение, че с изпълнението на дейностите по Проекта ще се реши дългогодишен проблем със сметосъбирането и сметоизвозването на зелените отпадъци, генерирани в особено големи размери в малките населени места, през пролетния и есенния сезон. Сега зелената маса се изхвърля в контейнерите за битови отпадъци, извозва се в регионалното депо, попада в клетката за депониране и намалява капацитета й. С изграждането на компостиращата инсталация, закупуването на 574 контейнери с вместимост 1,1 куб.м. и 4 броя сметоизвозващи машини, конкретно за разделно събраните зелени отпадъци, проблемът може да бъде решен“. Капацитетът на инсталацията ще е до 8 000 т/год. Продуктът ще може да се използва за  ландшафтни дейности,  озеленяване, за рекултивация и възстановяване на екологично нарушени терени.   Калин Каменов е убеден, че с общите усилия на двете общини,  жителите ще бъдат научени да събират разделно зелените отпадъци.  
Започваме съвместна работа по всеобхватен проект, който касае всеки един жител на двете общини“, каза инж. Генади Събков, кмет на Община Мездра. За да има успешна реализация, според него, предстоящата разяснителна кампания трябва да започне от детските градини и да стигне до пенсионерските клубове. „Ако бъдем успешни в този проект, той ще доведе до реални икономии в двете общини“, убеден е кметът на Мездра.  
Проектът категорично ще доведе до ползи за двете общини“, заяви заместник- кметът на Община Враца Мария Попова, негов ръководител. Тя уточни, че ОбщинаВраца и Община Мездра ще спестят разходите за третиране на битовите отпадъци, за ремонти на сепариращата инсталация, която аварира при попадане на зелена маса, ще бъдат спестени  и средства за разкриване на нови клетки на регионалното депо край с. Косталево, което двете общини стопанисват с общо дружество.  
Новата компостираща инсталация  ще бъде изградена на територията на Регионалното депо за неопастни отпадъци, в местността „Шумака“, на площ от около 4.5 дка.
С реализирането на проекта ще бъдат разкрити между 20 и 25 нови работни места. 

Повече информация на сайта на Община Враца www.vratza.bg и сайта на Община Мездра www.mezdra.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар