Бисквитки

сряда, 21 ноември 2018 г.

Първа копка


Заместник областният управител Мирослав Комитски, заедно с кмета на Община Враца Калин Каменов и заместник-министър Зорница Русинова направиха първата копка за изграждане на Център за настаняване от семеен тип.
„За мен е огромно удоволствие, в Деня на християнското семейство, да поставим началото на изграждането на социален комплекс. Надявам се, когато новият дом на децата стане факт, живущите в квартала да ги подкрепят и да са едно цяло. Обществото трябва да разбере, че няма различни деца. С общи усилия ще успеем да променим нагласите, а Враца – като лидер в социалните услуги в страната – вече го прави. Вярвам, че мисията тук наистина ще бъде възможна!“ – каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов, който пожела на живущите в ж.к. „Металург“ да подкрепят децата, които ще бъдат настанени в ЦНСТ-то. „На днешния празник няма нищо по-смислено от това да бъдем добри и обичащи. Само след година тук ще живеят 12 деца, които също като нас имат мечти. Вярвам, че с общи усилия ще се справим с неразбирането на техните проблеми“ – заяви Каменов.
Церемонията продължи с водосвет за здраве и благополучие. Врачанският митрополит Григорий положи и основния камък на бъдещата сграда.
Изграждането на Център за настаняване от семеен тип се осъществява по проект на Община Враца - „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца- Проект 1” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година. Стойността на проекта е 815 049 лв. Основната цел е да бъде осигурена ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нов вид резидентни услуги в общността, които да заменят институционалния модел на грижата за деца.
В рамките на проекта ще се извърши и реконструкция и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, с капацитет - 8 места и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст, с капацитет от 6 места.


Няма коментари:

Публикуване на коментар