Бисквитки

вторник, 3 април 2018 г.

Министър Валентин Радев: Враца е добър пример за това как камерите помагат за ограничаване на престъпността

   Незаконно придобиване на дървесина, противодействието на битовата престъпност и възможностите за видеонаблюдение в малките населени места са основните теми, които бяха поставени пред министъра на вътрешните работи Валентин Радев по време на работна среща във Враца, на която присъстваха кметове на общини и населени места от областта. На срещата, чиято тема бе „Мерки за повишаване на сигурността и превенция на битовата престъпност в населените места от област Враца“, присъства кметът на Община Враца Калин Каменов. Пред присъстващите той представи уникалния проект за видеонаблюдение, който се реализира в града. Внедреното интегрирано решение за наблюдение на възлови места на територията на Враца е съвкупност от оборудване и комуникационна свързаност, позволяващи наблюдение и запис на събитията на възлови места в града, както и възможност за търсене в специално изградената база данни. Камери за видеонаблюдение са монтирани на тринадесет от най-възловите за Враца кръстовища. „Проектът, който реализирахме вече дава добри резултати и освен контролна функция има и превантивен характер“, посочи кметът.
   В рамките на срещата Калин Каменов предложи да се провеждат съвместни специализирани операции с полицейски служители и горски представители, с цел да се предотврати незаконното придобиване на дървесина в населените места. Той допълни още, че в Община Враца е създадено звено „Инспекторат“, което контролира спазването на общинските наредби и работи съвместно с полицията.
   „Пазете доверието на институциите. Трябва заедно да направим така, че да има взаимодействие между местната власт и полицейските структури, с които ще се гарантира обществения ред и сигурността на хората.“, каза министър Валентин Радев и увери, че ще продължи и процесът по назначаването на  полицейски инспектори  в малките населени места, както и постоянният анализ на данните от интерактивната карта на престъпността и  определянето на нуждата от полицаи в конкретните населени места. Той изрази надежда, че тези мерки ще дадат повече спокойствие и сигурност на жителите на Врачанска област.
   Министър Радев поздрави кметът Калин Каменов за представената добра практика и заяви, че Враца е добър пример за това как камерите помагат за ограничаване на престъпността. В този смисъл той поясни, че  МВР, в лицето на държавата, се ангажира с осигуряването на софтуера за видеонаблюдението, а изграждането на системата от камери може да се осъществи по проекти и до голяма степен зависи от активността на кметовете по места.
  
   На срещата присъстваха още заместник-министърът Стефан Балабанов, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, областният управител Малина Николова, директорът на Областна дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов, народни представители, кметове на общини и населени места от област Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар