Бисквитки

петък, 23 март 2018 г.

Усложнена обстановка


Усложнена остава обстановката в област Враца след падналите снеговалежи през изминалото денонощие. Снежната покривка достигна 30 см. Пътищата от републиканската и общинска пътни мрежи се снегопочистват и обработват и са проходими при зимни условия. Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона на път I-1 Ботевград - Мездра в посока Мездра. Няма въведени ограничения за тежкотоварни и лекотоварни автомобили. 
В Областния съвет по сигурност денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца. 
Към 10.00 ч. на 23 март нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован, е 135 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 20 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия е 118 см, при критичен праг 290 см. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 смНяма опасност от разливи и нанасяне на материални щети. 
Водният стоеж в българския участък на река Дунав при град Оряхово е 652 см, при критично ниво 700 см. През следващите часове се очаква понижаване. 
Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението. 
Язовир „Лесура“ в община Криводол прелива с 15 см през преливника. 
Язовир „Бързина“ в община Хайредин прелива с около 1м3/с, а чрез монтиранитедопълнителни сифони контролирано се изпускат водни маси с около 2 м3/сЯзовир „Рогозен 1“ е пълен на 50 % от своя воден обем, контролирано се изпускат водни маси с около 3 м3/с чрез монтирани четири сифона и основен изпускател. Така се осигурява необходимиятсвободен обем за поемане на допълнителни водни количества при предстоящото снеготопене.
Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия поддържа постоянна връзка с кметовете на общини от област Враца с цел проследяване на оперативната обстановка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар