Бисквитки

четвъртък, 18 януари 2018 г.

Калин Каменов е зам.-председател на Националния комитет за честването на Ботев


Оглавяваният от председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева, Национален инициативен комитет за честване на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев, избра за зам.-председател кмета на Община Враца Калин Каменов. Това стана ясно след провелото се учредително събрание в сградата на българския парламент. В ръководството  на Комитета участват още: министри и кметове от страната.
            В рамките на срещата Каменов заяви, че Община Враца ще отбележи кръглата годишнина с около 40 събития, като предвиденият бюджет е над 100 000 лв.  „В последните две години във Враца почитаме делото на Христо Ботев чрез различни патриотични инициативи, с фокус към младите хора. В рамките на 170-та годишнина от рождението на поета и революционер, Враца ще продължи конкурса „Най-патриотичен клас“, който се проведе за първи път през изминалата година и се реализира с подкрепата на евродепутата Владимир Уручев. През 2017 година в него взеха участие над 60 абитуриенти от града, които организираха патриотични събития. Победителите в инициативата имаха възможността да посетят местата, където революционерът  е работил – Браила, Галац и Букурещ. С моя екип имаме за цел  да разширим формата на тазгодишното издание, като победителите ще посетят и градове в Украйна, където Ботев е живял . Отново през изминалата година във Враца беше изписано емблематичното стихотворение на поета - „Хаджи Димитър“, на една от обновените по Националната програма за енергийна ефективност жилищна сграда. Тази година, при въвеждането на енергоефективни мерки  на нови сгради в града, ще продължим да популяризираме и други негови произведения.“– каза Каменов пред събранието и допълни, че едно от предизвикателствата пред Община Враца е поддръжката на паметника и мемориалния комплекс на Христо Ботев. „Един от най-големите паметници на поета-революционер в страната се намира във Враца. За съжаление той не е ремонтиран от неговото изграждане през 1954 г. и към момента има над 30 конструктивни изменения и 70 пукнатини, които сериозно застрашават монумента. Уверен съм, че с общи усилия ще намерим начин за финансиране на ремонта му.“ – отбеляза кметът на Община Враца.
            Председателят на Народното събрание и Инициативния комитет Цвета Караянчева подкрепи идеята на Каменов по-голяма част от събитията през тази година да бъдат насочени към децата и младите хора. Според нея само по този начин ще бъдат съхранени заветите на Ботев за следващите поколения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар