Бисквитки

четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Богданов с предложения за популяризиране на „Ботеви дни в чужбина“



По време на второто заседание на Ботевския организационен комитет, Красимир Богданов направи предложения за включване в програмата на „Ботеви дни 2017“ на събития, които в голяма степен ще популяризират в чужбина най-голямата културна проява на Враца. Предложенията засягат организирането на:

 1.       Изложба  „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“
Изложбата  „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ се състои от 24 пана (документални картини с текстове и илюстрации) с размер 130 на 80 см. Тя включва материали от западни публикации  като  “Graphic” , “Illustrated  London News“, “L`Illustration”, “Monde Illustre”, “Illustrirte Zeitung”, “Domenica del Corriere” и други. Също така множество автори на книги и статии, които запознават своите читатели  с развитието на българската войска, описват, често със суперлативи, качествата на българските войници и офицери, разказват за българските военни успехи и несполуки.
Изложбата е дело на дългогодишните изследовтелски и събирателски усилия на журналистът от Българската секция на ББС-Лондон Димитър Димитров.
Освен изложбата, авторът представя и три книги: първата от Нишкото въстание през 1841 до  Балканската война; втората е за  двете  Балкански войни 1912-1913г., а третата покрива периода  от Първата световна  война до 1944г.
В книгите  читателите  могат да прочетат освен българския превод, също и самите оригинални текстове на съответните езици, да видят множество от илюстрациите от западни художници и гравьори  на  български воини. Включени  са и извадки от новели и романи за български воини, издадени във Франция, Англня, Германия, но до момента непознати в България.
Има и няколко материала свързани с Враца, например по време на Сръбско-българската война „Monde Illustre” изобразява на челната си страница записването на доброволци в града. Няколко години по-късно италиански граф посещава Враца, описва гарнизона и се среща с учили в Торино български офицери.
Изложбата „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ беше представена в Народното събрание и няколко големи български града. Включването и в рамките на „Ботеви дни 2017“ дава шанс на врачани и гостите на града, да се докоснат до едно от културните събития на годината.
Изложбата би струвала не повече от 200 лв. – транспортиране на платната и престой на автора. Ангажирам се с контактите с г-н Димитров.
             
             
2.        Поставяне на паметна плоча на Перо Херцеговинеца в родният му град Велес, Р. Македония.
Петър Спасов Симеонов, наречен Перо Херцеговинеца и Перо Македончето, е български революционер, подвойвода на Ботевата чета. Той е роден около 1846 година в град Велес, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Участва в Херцеговинското въстание в 1875 година, заради което получава прякора си. В края на април 1876 година се установява в Бекет, Румъния, където организира четата Свети Георги, която се присъединява към четата на Христо Ботев на парахода „Радецки“. Симеонов е ранен в боя при Милин камък. След смъртта на Христо Ботев вечерта на 20 май, Перо оглавява основното ядро на четата и се изтегля на югоизток. На следния ден са обградени от черкези в местността „Погледец“ над село Челопек и Симеонов загива в сражението.
Днес в родният му град няма паметен знак, увековечаващ подвига на героя. Предвид на европейските перспективи пред Р. Македония, същата в последните години се ангажира с отбелязването на общи прояви с България. Освен това, инициативата може да стане основа за бъдещи културни събития между двата града.
Изработването и поставянето на плочата не би струвала повече от 500 лв.
Ангажирам се с установяването на контактите на Враца с ръководството на македонската община.

3.        Реклама на „Ботеви дни 2017“ и туристическият продукт на Враца в Париж.
Преди няколко месеца, при посещение в българското посолство в Париж, проведох среща с посланик Ангел Чолаков. По негово предложение, нашият град и важните културни прояви, могат да бъдат рекламирани във Френската столица. За това е необходимо, пана/с каквито общината разполага от предишни изяви и туристически изложения/ представящи природни и исторически забележителности, както и културни прояви, провеждащи се във Враца, да бъдат изпратени на адреса на посолството. От там, безвъзмездно ще ги поставят на фасадата на посолството/намиращо се близо до площад „Конкорд“ в центъра на града/.
Разходите ще бъдат само за транспорт.
Ангажирам се с контактите с посолството и с г-н Лоик Ерве,  председателя на групата за приятелство с България във Френския сенат, който ще гостува във Враца през пролетта на 2017г.

Богданов заяви готовност за включване с личен организационен и финансов принос към подготовката на въпросните събития.

Няма коментари:

Публикуване на коментар