Бисквитки

сряда, 6 декември 2017 г.

Враца възроди старата традиция да се чества Никулден на централния площад



Враца възроди старата традиция да се чества Никулден на централния площад
Десетки жители на Враца, се събраха на площад „Христо Ботев“, заедно да отбележат големия християнски празник – Никулден. По този начин областният център възроди стара традиция, от централния площад да се дава началото на празниците в града.
Тържественото отбелязване на Никулден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници, и освещаване на рибния курбан.
„За мен е голяма чест да ви поздравя с големия християнски празник – Никулден и да ви кажа, че с днешното събитие възраждаме стара врачанска традиция, която е от почти 100 години и е тръгнала от тук, от този площад.“ – каза в част от приветствието към присъстващите кметът Калин Каменов. Той благодари на всички дарители за помощта при реализиране на празника, на служителите от детските градини и ясли, и на работещите в Общинското предприятия „Социални дейности“, които приготвиха никулденските шарани за благотворителната изложба-базар и вкусния рибен - курбан.
Кметът Каменов посочи, че с честването на Никулден във Враца се дава началото на Коледните и новогодишни празници и допълни, че от 16:30 ч. ще се запалят светлините на Коледната елха, от утре започва да работи ледената пързалка и всеки ден ще има прояви, включени в празничната програма.
„От днес площадът оживява от събития, които ще радват нашите съграждани и гости на Враца. Благодаря на всички вас, че сте тук и се надявам празникът да ви харесва, защото той е за вас. С общи усилия показахме, че можем да създаваме нещо красиво, модерно, съвременно, но същевременно обвързано с нашите традиции. Честит празник!“, каза още Каменов.
 
На празника бяха раздадени над 1 500 порции рибен – курбан и бяха изкупени всичките 56 вкусни никулденски шарани от благотворителната изложба-базар. На всички, включили се в подготовката на красивите празнични ястия, кметът връчи грамоти.
На празника присъстваха заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на Общината Нина Дакева, общински съветници, директори на финансови институции, общественици, граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар