Бисквитки

понеделник, 12 юни 2017 г.

Проверки на обновявани по програмата жилищни сгради



По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, областният управител контролира процеса по обновяването на жилищните сгради на територията на област Враца на основание Постановление на Министерски съвет № 18 от 2 февруари 2015 г.
В периода от 5 до 9 юни, комисия от Областна администрация – Враца, назначена от областния управител, извърши проверки на обновявани по програмата жилищни сгради на територията на общините Козлодуй, Мездра и Враца.
Строително-монтажните работи на проверяваните обекти стартират с подписване на протоколи Образец №2 за откриване на строителната площадка от страна на областния управител и участниците в строителството.
На територията на община Козлодуй, комисията провери изпълнението на строително- монтажните дейности на блок №1 и №2 в ж.к. 1 и блокове № №54, 55, 56, 57 и 58 в ж.к. 2. На обектите са изпълнени монтаж на РVС дограма, топлоизолация по фасади, топлоизолация и хидроизолация по покриви, отводнителна система на покрива, водопроводни и канализационни работи в общите части на сградата – сутерена, подмяна на ел. инсталацията и осветлението, шпакловка и бояджийски дейности в стълбищните клетки, мълниезащита и заземление.
За съответните дейности са съставени документи по Наредба №3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Предстои подписване на Констативен акт „Образец 15“ за установяване годността за използване на строежите и издаване на разрешение за ползване.
Общинска администрация - Козлодуй е изградила нова вертикална планировка, озеленяване и поливна система към ремонтираните жилищни сгради, създаващи по-благоприятна среда в границите на обекта.
Комисията на Областна администрация – Враца констатира, че предвидените мерки за енергийна ефективност са изпълнени съгласно всички изисквания на одобрените проекти.
Обект на извършената проверка са и блок „Младост“ №1, блокове, намиращи се на ул. „Втори юни“№70, ул.“Мито Орозов“ №45 и ул.„Братя Миладинови“ №10 в гр. Враца. Експертите констатираха, че строително- монтажни дейности по обновяването на жилищните сгради се извършват съгласно одобрените работни проекти.
При проверката на блок „Сердика“ №2 в гр. Мездра, комисията установи, че в началото на строително-ремонтните работи фирмата- изпълнител, без да съобрази метеорологичните условия, е разкрила покрива на сградата, премахвайки старата хидроизолация и е създала предпоставки за наводняване на апартаменти от последния етаж. Експертите на Областна администрация – Враца са провели среща с техническия ръководител на обекта, инвеститорския контрол и представител на Община Мездра и са дали препоръки за спешно отстраняване на проблема при технологична възможност.
С изпълнението на дейностите по обновяване чрез Националната програма за енергийна ефективност, сградите придобиват изцяло обновен външен вид, осигурява се топлинен комфорт, по-добри условия на живот за гражданите и по-високо качество на жизнената среда.
            По график, утвърден от областния управител продължават проверките и по всички останали обекти, санирани по Националната програма.
            Областна администрация – Враца информира гражданите, чиито сгради се обновяват по Националната програма за енергийна ефективност, че могат да подават жалби и сигнали към експертите ни на тел. 0882745336.

Няма коментари:

Публикуване на коментар