Бисквитки

петък, 23 юни 2017 г.

Двудневна конференция



Двудневна конференция на тема „Индустрия 4.0 и предизвикателствата пред здравеопазването – немският опит, практики и пилотни решения“ се проведе в Областна администрация - Враца. Във форума, организиран от Българска стопанска камара и Фондация „Конрад Аденауер“ – България, взеха участие д-р инж. Кирил Желязков, главен директор на Българска стопанска камара, Торнстен Гайслер - ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София, доц. Павлинка Добрилова, представител на Филиал „Проф. д-р Иван Митев“ – Враца към Медицински институт – София, проф. Валентина Петкова – заместник-ректор на МУ и колегата й проф. Донка Байкова, доц. д-р Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН, кметът на Община Враца Калин Каменов, представители на академичните и изследователски общности.
Областният управител Малина Николова откри събитието и приветства участниците в конференцията.
„Враца е географският център на Северозападна България, градът, в който представителите на държавната и местна власт имаме волята и амбицията да развием потенциала на нашата област и град с нови форми на икономическа активност и иновации в производствената и социалната сфера, следвайки опита на Германия. Участието на г-н Торнстен Гайслер - ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София е значимо за постигане на целите, които сме си поставили да открием в новите възможности за сдружаване на науката, индустрията и здравеопазването.
Идеята за създаване на Регионален център във Враца в подкрепа на индустриите за здравословен начин на живот в Северозападна България се обсъжда втора година, благодарение на инициативата на Българска стопанска камара и Областна администрация – Враца. Финансовите инструменти за реализиране на идеята откриваме в Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Необходими са ефективните усилия на участващите в този процес и ние, представителите на държавната и местната власт, даваме гаранции, че ще направим всичко възможно проектът да се реализира тук”, каза в приветствието си областният управител Малина Николова.
По време на конференцията са набелязани мерките и действията за изготвяне на проект за изграждане на Регионален център в Северозападна България, с който да се кандидатства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Схемата по оперативната програма разполага с бюджет от 110 млн. лева и ще  бъде отворена до края на тази година.
“Благодарение на доброто ни сътрудничество с Българската стопанска камара и с Медицинския университет, както и добрата ни съвместна работа с Правителството и Областния управител, аз съм убеден, че Враца много скоро ще се превърне във водещ медицински център. С Медицинския център, който има идея да изградим във Враца, полагаме следващата голяма, стабилна основа за това градът да стане медицински академичен център. А с надграждането с фондация “Конрад Аденауер” можем да надградим визията и за медицинска индустрия”, заяви кметът на Община Враца Калин Каменов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар