Бисквитки

вторник, 3 май 2016 г.

Тази вечер от 19 часа в Камерна зала на театъра е премиерата на "Спасителя" от Кирил Топалов.



ПЕТ ПОЯСНЕНИЯ ОТ АВТОРА ЗА "СПАСИТЕЛЯ"
        Пояснение първо и филологическо - за краткия член на Спасителя. Както зрителят ще има неудоволствието да се увери, спасителят от плажа , който иначе си е студент-художник, внезапно ще се опита да  се изяви и в ново качество, което обаче ще промени длъжностната му характеристика в различна от нормалната посока и неспасяемо-иронично ще превърне думата "спасител" от съществително име в ионично прозвище, а прякорът, или прозвището, поради своята смислова  и функционална непълноценност не се удостояват с пълен член.
       Пояснение второ и драматургическо - защо нормалната посока на нещата ще се промени внезапно. Слушайте внимателно първото обявление по телевизията - то предупреждава, че ще има силни слънчеви изригвания, а в такъв ден много неща могат неочаквано да се развият ненормално и абсурдно - в живота на един човек, на няколко човека, даже и на екипажа и антуража на цялата дървена продънена гемия, заседнала завинаги върху пясъка на брега и превърната от някогашно дъжавно морско превозно средство в днешна частна кръчма. Прогнило корито, за което само в такъв ненормален и абсуден ден може да ти хрумне, че би  могло отново да запътува за някъде.
       Пояснение трето и психологическо - защо спасителчето-художник най-изненадващо и стряскащо за екипажа и антуража явява на горната палуба страхотната гола мадама. За да погледа сеира на членовете на екипажа и антуража на гемията, които най-морално умират да видят голата мадама , но най-неморално надзъртащият зад нея образ на голата истина ги подтиква най-благородно да облекат Спаситля в усмирителна риза.
      Пояснение четвърто и  социологическо - може ли едни слънчеви изригвания внезапно да побъркат софтуера на екипажа и антуража на нашата гемия и така да дадат на личния състав спасителната команда съвсем да погуби Спасителя. Ако пък случайно сте приели гемията и екипажа й за образ на нашето общество - това в никакъв случай не е така, както ви се струва.
      Пояснение пето и политическо - в пиесата няма нищо политическо. Това обяснява защо не я поставиха нито при народната демокрация, нито при европейската такава. Кой ти поставя пиеса, в която се случват абсурдни неща, каквито в живота не се случва да се случат никога и по никакъв начин. Особено пък в нашия живот!
От Кирил Топалов

Няма коментари:

Публикуване на коментар