Бисквитки

събота, 7 май 2016 г.

Няма опасност за населението в общините Хайредин и Мизия



Вътрешният министър Румяна Бъчварова беше на място в района  на язовира край село Рогозен, където се запозна  с оперативната обстановка. При разговорите й  с  с областния управител Малина Николова, директора на РСПБЗН Враца комисар Никола Димитров и кметовете на  населените места  в района  тя установи,  че са взети всички необходими мерки по обезопасяване на съоръжението и ситуацията  е овладяна. Работата по укрепване на преливника  ще продължи и през нощта.  С приключването на тези обезопасителни дейности потенциалната опасност за околните населени места отпада.  В неделя ще продължи да заседава   Областният кризисен щаб,  който по искане на вицепремиера  Бъчварова трябва да изготви   цялостен анализ за необходимите допълнителни и превантивни мерки по обезопасяване на язовирите в района,  както и за изпълнението на предписанията на  ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията"  към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Представителите на местната власт изразиха благодарност за бързата и професионална реакция на РСПБЗН-Враца. 


В 20.34 часа на 07.05.2016 г., в Областна администрация – Враца е получена Заповед № РД-311 от 07.05.2016 г. на Кмета на Община Хайредин, с която е въведен в изпълнение Общинския план за защита при бедствия в частта „Наводнения“.
Със Заповед № 14-24 от 07.05.2016 г.  на Областния управител на Област Враца е обявено бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, считано от 21.00 часа на 07.05.2016 г. до 21.00 часа на 09.05.2016 г.
Бедственото положение е обявено предвид преливането на язовири Рогозен – 1 и Бързина, вследствие на обилните валежи от дъжд.
Уведомени са кметовете на общините Хайредин и Мизия, както и кметовете на кметства, да предприемат мерки за защита на населението.
Към момента, по информация на оперативния дежурен в Областния съвет по сигурност, няма пряка опасност за населението.
Напомняме на гражданите на Област Враца, при необходимост да се обаждат на единния европейски номер 112, за да могат компетентните органи да оказват необходимото съдействие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар