Бисквитки

вторник, 4 август 2015 г.

Работна среща по проблемите на водоподаването в Мизия

Работна среща по проблемите на водоподаването в Община Мизия инициираха Областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски с Управителя на „ВиК – Враца“ ООД г-н Ангел Престойски. Основната тема на срещата беше наложеното прекъсване на водоподаването в населеното място. По предложение на експертите на „ВиК – Враца“ и  поради намалелия дебит на водоизточника, захранващ град Мизия, кметът д-р Виолин Крушовенски издава Заповед на 22 юли 2015 г., с която налага спиране на подаваната вода в часовете от 22.00 до 06.00 ч.
„Градът е разпределен на общо седем зони и съвсем справедливо разпределяме наличния воден ресурс, съгласно заповедта на Кмета“ – поясни Ангел Престойски. Така на практика, чрез зониране на града се осъществява контрол по количеството на водата, която влиза във всяка една зона и цялото количество вода, налично в природата, се разпределя за нуждите на потребителите.
„За съжаление, има спад на водоизточниците и е недостатъчно водното количество, с което разполага градът“- добави още инж. Престойски и напомни, че водата, която се доставя до чешмите на гражданите, е предназначена само за битови и питейни нужди, а не за напоителни дейности.
Областният управител Малина Николова прие направените предложения на Дружеството, с които да бъдат решени част от проблемите с водоподаването на Мизия.
„Нужно е да се направи проект за цялостна реконструкция и рехабилитация на водопреносната мрежа“ – категоричен беше Ангел Престойски.
По думите му, много е важно да бъде възстановена собствеността на Община Мизия върху VI кладенец, който се намира във землището на село Хърлец. Така ще се осигури още един водоизточник за населението. Унищожен е довеждащият водопровод и е необходимо неговото възстановяване.
Освен зонирането на град Мизия, на възлови места са монтирани регулатори на налягането на подаваната вода. Техническите съоръжения намаляват налягането в ниските точки на града, осигуряват водоподаване на по-високите части и заедно с това се осъществява  спад в загубите по водопреносната мрежа, уверяват от Дружеството.
Областният управител Малина Николова подкрепи предложението касаещо  необходимостта от реконструкция и рехабилитация на съществуващия водопровод.
„Изключително важно е за цялото население е да се участва  по Европейски проекти за финансиране на такава реконструкция“ – заяви Малина Николова. От своя страна, Управителят на дружеството припомни, че съществуващата водопреносна мрежа е на повече от 60 години. „В момент, когато се наблюдава спад на дебита на водоизточника, захранващ Мизия, продължават огромните загуби по амортизираната мрежа.“ – допълни още г-н Престойски.
Ако се има предвид средните европейски норми за потребление на жител, водата, която се доставя е съвсем достатъчна за питейно – битови нужди. Населението на Мизия обаче използва природния ресурс за напояване.
„Има заповед на Кмета, с която се забранява използването на питейната вода за напояване, но тя не се спазва“ – заяви в края на срещата Ангел Престойски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар