Бисквитки

неделя, 13 декември 2015 г.

КДК раздаде награди „Младо вино 2015”



Клуб на дейците на културата /КДК/ - Враца организира за 7-ма поредна година дегустация на младо вино- домашно производство.
Домакин на виненото събитие бе Младежки дом – Враца.
Около 60 членове и приятели на КДК бяха поканени на предколедната среща, но само 19 от тях представиха вино за дегустация.
Журито- Иво Йорданов /журналист/ и Веско Лазаров /писател, краевед/ дегустираха 15 червени вина и четири бели. Докато дегустаторите установяваха качествата на домашните вина, комисия от две дами направи преглед на отрупаните с мезета маси.

Полина Якимова- гл.библиотекар на читалище „Развитие” и педагогът Галя Христова определиха най-естетично подредените блюда и най-вкусни и оригинални домашни мезета за вино.
Фаворит сред кулинарите тази година бе Маргарита Пешева, която бе приготвила налагана баница с домашни кори, печено пиле върху бутилка и печени свински мръвки от домашно прасе.
Не по-малко оригинални и вкусни ястия представиха Елена Ценова, Сашо Ангелов, Росица Ценова, Дарина Цветкова, Анета Дилова, Валентина Панова. Те бяха приготвили  бабек, пълнено домашно пиле, баница с орехи и кайма, качамак с пръжки, пълнена франзела, лучник. За своите кулинарни умения те получиха награди.

Безспорно най-очаквана бе класацията при вината.
Първа награда за бяло вино получи художникът Явор Венчев, който си призна, че само е бил чирак на баща си при приготвянето на белия елексир.
Втора награда получи агрономът Петър Папазки.

При червените вина първа награда спечели Герго Чернев.
Втора награда получи историкът Красимир Богданов, който сподели, че основната заслуга за доброто качество на виното е на неговия тъст от Чирен.
Трета награда за червено вино бе дадена на Огнян Пищиков /Баце/, който прие наградата със следното импровизирано четиристишие:
„Не съм давал на журито рушвети-
затова съм трети.
Ако бях дал малко кръв-
то сега щях да съм пръв.”
Дегустаторите моментално опровергаха подозренията на Пищиков, като твърдо заявиха, че не са корумпирани.

Наградата на Младежки дом – бутилка изискано шампанско връчи директорът Георги Врабчев. То бе за художника Красимир Ангелов, чието вино е направено от сорта „згориградска асма”.
Наградата на „Магазин за истинско вино” връчи собственикът на магазина Иво
Йорданов. Бутилката отлежало вино бе за скулптора Сашо Ангелов.

Журито сподели, че едно от червените вина е било декласирано, тъй като се оказало, че не е младо, а е отлежало. Някой безуспешно се опитал да заблуди дегустаторите.
Осен това, се оказа, че няма кой да получи  бутилката оцет, която се връчва за най-кисело вино. Всички отричаха да са притежатели на бутилката с кисело вино и така оцетът си остана.

Наградите за „Младо вино 2015” и за кулинарните вкусотии бяха осигурени от народният представител Красимир Богданов, който ги връчи лично.
Освен наградите – троянска керамика, отличените за най-добро младо вино- реколта 2015, получиха и по един глинен медал със знака на КДК.

Есе за бялото вино, врачански лакърдии за младо вино и млади булки, както и много комични случки – резултат от употребата на младо вино разказа Огнян Пищиков, а поетесата  Виктория Иванова прочете свое стихотворение, посветено на бялото вино.
И както обикновено- винената среща завърши с песни, а водеща песнопойка бе Галя Христова.
Участниците в срещата „Младо вино 2015” единодушно приеха предложението за Трифон Зарезан- 2016 да се направи дегустация на отлежало вино. Някои обаче, се усъмниха, че това би могло да се случи, тъй като до февруари 2016 г. от младото вино  и капка няма да остане.





Няма коментари:

Публикуване на коментар