Бисквитки

петък, 18 декември 2015 г.

ВМРО ОРГАНИЗИРА ПОРЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТУРНИР


За 4-ти пореден път ВМРО - Враца организира благотворителен волейболен турнир. Мероприятието ще се проведе в две фази. На 20-ти декември е груповата фаза в халето до лекоатлетическата зала, а на 26-ти е финалната фаза, която ще се провде в спортната зала на ПМГ - Враца. В надпреварата ще се включат 6 отбори - "Ботев" - Враца, "Спартак" - Враца, "Врачерата", "Хъшовете", "Волеймастърс" и ВМРО. Тази година средствата ще отидат за подпомагането на Краси Червеняшки. 
Целта е да се помогне със средства Краси да бъде включен в допълнителна Робот-асистирана рехабилитация. Част от нея се поема от здравната каса, но за да има по-голям ефект са необходими повече часове терапия. Диагнозата на Краси е ДЦП, но има големи шансове да се научи да ходи самостоятелно.
"Робот-асистираното ходене по бягаща пътека" (RATT) е нова, голяма и перспективна възможност във физикалната и рехабилитационна медицина. Тя  дава различна, по-голяма и по-качествена възможност на децата и юношите с ЦП за правилно изграждане и усвояване на локомоторната координация при ходене и овладяване на центъра на тежестта. Прилагането на видео-игри по време на и като част от роботизираната терапия, покачва мотивацията на децата, което изглежда активира допълнително пластичността на нервната система.  Пациентът е фиксиран в устройството-робот, което го учи да движи краката си, многократно по нормалния физиологичен модел. Различните и изморителни мануални техники за прохождане ограничават честотата и особено продължителността на обучението в ходене, докато прилагането на RATT   дава възможност за много по-продължително и често стимулиране на ходенето по един стандартен и постоянен модел, като по този начин се избягва субективния фактор свързан с персоналната отговорност, физическата и психологична издържливост и познания на терапевта в сферата на прохождането и вървенето.
Тя се провежда в болница "Света София" - Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа.




Няма коментари:

Публикуване на коментар