Бисквитки

вторник, 27 октомври 2015 г.

Приключване на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”



Дирекция на ПП „Врачански балкан“ отчете дейностите по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”. Стойността на проекта е 4 533 937,85 лева. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
На пресконференцията присъстваха директора на парка инж. Николай Ненчев, Оля Генова – ст. експерт , медии и партньори.
Директорът  на ПП „Врачански балкан“  приветства присъстващите и представи основните дейности от проекта, а именно:
          Поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи;
          Посетителска инфраструктура и капитално строителство;
          Интерпретация и образователни програми;
          Планиране и оптимизация на управлението.

Целевото финансиране е насочено към подпомагане на Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ при изпълнението на дейности по устройство и управление на защитената територия. Инж. Ненчев уточни, че първоначалната сума е редуцирана на 3 263 000 лв., заради отпаднали дейности от проекта и допълни:
„Това не означава, че проекта не е изпълнен успешно, напротив, но заради трудности и особености при строителството на нови обекти, част от тези дейности ще бъдат прехвърлени за реализиране в бъдещи проекти на парка.“
С финансовия ресурс бяха  осъществени редица дейности за устойчиво развитие на защитената територия и дейности по опазване и възстановяване на консервационно значими местообитания и видове – европейски лалугер, египетски лешояд и планински кеклик. Заселването на изчезналите видове отново на територията на ПП „Врачански балкан“ е голям успех, каза инж. Ненчев и допълни, че в момента в парка живеят 40 белоглави лешояди.

В резултат на работата по проекта беше подновена цялостно съществуващата и изградена нова туристическата инфраструктура на територията на парка. Изградиха се  нови еко и вело пътеки, 10 информационни пункта, посетителска инфраструктура за наблюдение на белоглав лешояд, 4 посетителски центъра в Долно Озирово, Лакатник, Лютиброд и Враца.

            По време на представяне на дейностите, Директора на парка добави:
 „ Окончателно приключи ремонта на сградата на старото училище в с. Очин дол, където е изграден Младежки интерпретационен еколагер. В рамките на реконструкцията е включено реновирането на сградата и изграждането на спални помещения за 32 човека, кухненско помещение, зала за занимания, вътрешни бани и тоалетни.“
Инж. Ненчев уточни, че базата ще  служи за провеждането на разнообразни образователни инициативи (зелени училища, открити уроци, лагери и др.) с младежи и ученици на територията на ПП „Врачански Балкан”.  Лагерът ще предлага примерни програми за 2 и 5 дневни посещения с включени образователни игри и занимания за различни възрасти.
В рамките на проекта, наред  с посетителската инфраструктура, беше  изградена Интегрирана комуникационна система за наблюдение, опазване и охрана на целеви територии и видове на територията на парка.
„На 3 места на територията на парка вече функционират кулите за наблюдение и то успешно“ - подчерта Ненчев и допълни: „На територията на парка бяха констатирани 12 пожара и благодарение на системата за наблюдение, те бяха локализирани преди да се разраснат. Равносметката е 12 пожара и 0 изгорели кв. метра горска територия“ - каза той.

В областта на интерпретацията и образователните програми  бяха разработени нови експозиции в Природозащитен център "Натура", както и образователни програмни пакети и видео материали за биоразнообразието в ПП „Врачански Балкан”.
Ст. - експерт Оля Генова сподели, че в  рамките на проекта са се  организирали традиционни специални събития и  местни инициативи, сред които  Арт – фестивал, Балкански био-събор, Вело-рали „Из Врачанския балкан“, Международен младежки доброволчески лагер в с. Очин дол и др. В рамките на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”  бяха разработени и отпечатани многоезични печатни и рекламни материали.    

Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на ДПП „Врачански Балкан” – www.vr-balkan.net  

Няма коментари:

Публикуване на коментар