Бисквитки

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Междинна пресконференция за Воден цикъл на Враца

 
Днес се проведе петата междинна пресконференция за „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. на тема: „Интегрираният проект за воден цикъл на град Враца в края на Оперативната програма „Околна среда 2007-2013 г.““.
Бенефициент по Интегрирания проект е община Враца, общата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 123 523 616,01 лв. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1  /http://ope.moew.government.bg/.
Продължителността на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца” е 72 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ с начало 15.01.2010 г. и край 15.01.2016 г.

„Искам категорично да заявя, че Проектът за водния цикъл на Враца ще бъде завършен в пълния му обем, независимо от сегашния му напредък. Той е подаден за фазиране за част от дейностите по ЕТАП-1, ЕТАП-2 и ПСОВ, както и за четвъртия етап, включващ довеждащите водопроводи от яз. Среченска бара“ - заяви при откриването на пресконференцията инж. Красимира Георгиева, зам.-кмет на община Враца по европейско финансиране и обществени поръчки, а в момента и изпълняваща правомощията на Кмет на Общината.
Конференцията имаше за цел да информира медиите и широката общественост за възникналите предизвикателства и преодоляването им в процеса на изпълнение, да отчете степента на завършеност на всички обекти в края на настоящия програмен период на Оперативната програма, да представи перспективите за окончателното му завършване и достигане на основната цел - подобряване управлението на пълния воден цикъл на агломерация Враца.
В нея взеха участиe експерти от Звеното за изпълнение на проекта (ЗИП), представители на  Изпълнителите на Етап 1, Етап 2 и ПСОВ, на Инженера на проекта, на Техническата помощ и др. Събитието уважиха и кметски наместници, представители на различни институции.
На пресконференцията бе излъчен пети междинен промоционален филм, заложен в Мерките за информация и публичност. Филмът „Интегрираният проект за воден цикъл на гр. Враца в края на ОПОС 2007-2013 г.“ е изработен от екип на консорциум „АИП – Агенция за информация и публичност“ и представя  актуална информация за изпълнението на дейностите. Дава яснота за напредъка по Проекта и за факторите, довели до  натрупаните закъснения в реализацията на строителните обекти.

 „До този момент са изпълнени общо от Етап-1 и Етап-2  70% от предвидената нова канализационна мрежа, както и 80% от новите водопроводи. До разплащане на извършените дейности се стигна след изготвянето на голям обем документация, серия от проверки и отстраняване на забележки по строителните дейности, ако има такива. Проверки се правят на всички нива, включително и от Управляващия орган на ОП „Околна среда“ - заяви от своя страна инж. Марияна Рашева, директор на ЗИП. „Очакваме до края на годината да завърши първата фаза от дейности по Реконструкция на ПСОВ, която включва завършване на новите съоръжения и монтажа на оборудването в тях. След това ще може да се пристъпи към поетапно изключване на старите мощности и тяхната рехабилитация“ - допълни инж. Рашева. Тя отчете и големия обем от работа, която ЗИП е свършил само за една година, за да бъде изготвен подробен устройствен план (ПУП) на 33 километровото трасе на довеждащия водопровод от яз. Среченска бара. „Предстои одобряването на ПУП-а и пристъпване към уреждане на правата за преминаване през имотите, които са над 400, в областите Враца и Монтана. Средства за отчуждените процедури ще се осигурят от Програмен период 2014-2020 г. на Оперативната програма” - заяви още тя.   
Г-н Бруно Ваш, ръководител на екипа на Инженера, обясни тяхната роля като експерти и в качеството им на Строителен надзор, отбеляза как чрез оказване на стриктен контрол се постига безкомпромисно качество при изпълнението на обектите. „В последната година Изпълнителите на различните етапи от проекта се активизираха и работата им се подобрява. Екипът на Инженера проверява всички подавани сигнали, свързани с водния цикъл, правят се проверки и се дават предписания за това, какво е нужно да се  промени  или как да се отстранят установени пропуски“ - заяви на пресконференцията инж. Бруно Ваш. Строителството на различните обекти отнема повече време от очакваното, определено се наблюдава повишаване на качеството и продуктивността. Това е добре, но ние продължаваме да изискваме от тях повече усилия при изпълнение на различните дейности“ - допълни инж. Ваш.
По време на пресконференцията, инж. Григор Янев и инж. Тони Рачев - реководители на строителните дейности съответно на Етап-1 и Етап-2 заявиха, че в момента основно усилията са насочени към пускане в експлоатация на изцяло завършените участъци от новата  В и К мрежа.
По график вървят и дейностите по Реконструкция на ПСОВ - заяви инж. Людмил Стоянов представител на фирмата Изпълнител.
Пресконференцията завърши с дискусия. Бяха поставени важни въпроси относно очакванията за удължаване на сроковете на Договорите за строителство и завършването  на проекта в неговата цялост.
Интегрираният проект за воден цикъл на гр. Враца  се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1 /http://ope.moew.government.bg/
Oбщата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., а безвъзмездната финансова помощ е 123 523 616,01 лв., от които съфинансирането от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 98 818 893,59 лв., съфинансирането от държавния бюджет е 24 704 722,42 лв., а от Община Враца (външен заем) е съответно 12 849 672,06 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ влиза в сила от 15.01.2010 г.и е с продължителност 72 месеца. Oбщина Враца e бенефициент, а „В и К“ ООД гр. Враца –асоцииран партньор.

            Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu и на сайта на община Враца: www.vratza.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар