Бисквитки

сряда, 16 септември 2015 г.

„Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”




Днес 16.09.2015г във Враца, Община Враца проведе четвъртата междинна пресконференция за „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. на тема:  „Изпълнението на Договор  с предмет „Инженеринг за реконструкция на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Враца““.  Тя бе организирана с цел да се информират медиите и обществеността за напредъка по проекта в частта му за ПСОВ.  
Договорът за пречиствателната станция е на стойност 15 777 158.85 лв. без ДДС. Избраният изпълнител е „ВМВ“ДЗЗД, състоящо се от три фирми: „Водстрой 98“АД, Масс Арътма Системлери Иншаат Санаи ве Тиджарет А.Ш.(Mass Aritma Sistemleri insaat Sanayi ve Ticaret A.S.) и „Велдер Инженеринг“ООД.
Конференцията отчете предизвикателствата съпътстващи изпълнението на проекта от самото начало в частта му за ПСОВ. Стана ясно, че е постигнат  напредък, и той е в резултат на мобилизирането на участниците в строителството на обекта и с подкрепата на общинското ръководство, асоциирания партньор и екипa на Инженера.
Събитието бе открито от инж. Марияна Рашева, директор на Звеното за изпълнение на проекта. Тя приветства гостите и посочи голямото значение на тази част от проекта за водния цикъл на града, важността на успешната реализация. „Всяко общество потребяващо води генерира отпадъчни води, които трябва да се пречистват. Колкото по -добре се пречистват те, толкова това e по-голям белег за цивилизованост на обществото и за неговия напредък“ - посочи тя. „С реконструкцията на ПСОВ целим да изпълним европейските регламенти в областта на пречистването на води и да имаме една модерна станция“ - допълни директорът на ЗИП.
На пресконференцията бе излъчен четвърти междинен промоционален филм, заложен в Мерките за информация и публичност. Филмът „Реконструкцията на ПСОВ на гр. Враца – ново качество на пречистване на водите и опазване на околната среда“  е изработен от екип на консорциум „АИП – Агенция за информация и публичност“ и е тематично свързан с  дейностите заложени в проекта, касаещи ПСОВ. Така бе представена визуално работата по тази важна част.
Г-н Людмил Стоянов, представител на „ВМВ“ ДЗЗД - фирмата Изпълнител на обекта,
изложи вижданията си за бъдещата работа, как да се подобри организацията  и ускори процеса. Целите, които стоят пред нас до края 2015 г. са свързани с реализацията на строително-монтажните работи по първия етап на реконструкцията. Това означава всички подобекти от първи етап „по пътя на водата” да бъдат завършени и да се монтира доставеното оборудване. Цялото оборудване е одобрено от екипа на Инженера и е доставено от водещи европейски производители“ - заяви инж. Л. Стоянов. „Голямото предизвикателство е свързването на новите съоръжения с действащата ПСОВ без да се прекъсват процесите по пречистването. След това ще започне рехабилитацията на старите съоръжения по индивидуални планове за всеки един обект ( втори етап). В договора е заложен 90 дневен тестов период (след пълното завършване на първи и  втори етап), в който трябва да се докаже, че са изпълнени всички показатели заложени по проекта“ – допълни той и пое гаранция, че Договорът ще бъде успешно изпълнен. Краткосрочните цели, свързани със строителните дейности и монтажа на доставеното оборудване, представи инж. Красимир Гущеров - ръководител на проекта за реконструкция на ПСОВ – гр. Враца.
Г-н Бруно Ваш даде гледната си точка от името на Инженера. „Трябва да се отбележи, че от последната пресконференция по проекта, провела се в края на миналата година, се забелязва подобрение на работата и затова моите очаквания за успешното му завършване  са доста по-високи. Сигурен съм, че с тези темпове до края на годината ще бъде завършен първият етап от реконструкцията, а съоръженията ще бъдат въведени в експлоатация“ - заяви той. „Ако този начин на работа се запази, аз съм сигурен, че дейностите от втория етап, свързан с реконструкцията на старите съоръжения, ще вървят по-плавно и с по-малко проблеми. Трябва да се отбележи, че наистина бяха допуснати грешки в началото, но те не са нарочни. Сега нещата са по-добре. Аз също живея във Враца и се сблъсквам с неудобствата, причинени от строителните дейности по водния цикъл, но всичко по този проект се прави с цел подобряване условията на живот.“
Г-н Владимир Николов, ключов експерт организиране на събития – ръководител екип към Консорциум „АИП-Агенция за информация и публичност“, бе модератор на събитието.
Събитието уважиха г-н Борислав Стоев - председател на Общински съвет на гр. Враца; пълномощниците на кв. Дъбника, кв. Кулата и кв. Бистрец; инж. Цветинка Нейкова, директор на РИОСВ - гр. Враца; г-жа Илияна Филипова, изп. директор на Търговско-промишлена палата - гр. Враца;  експерти от ЗИП, от Техническа помощ и от екипа на Инженера. Присъстваха  и представители на свързани с проекта институции, журналисти от местните и национални медии и др.
Пресконференцията завърши с дискусия по отношение изпълнението на дейностите. Бяха поставени важни въпроси относно очакванията за удължаване на срока на Договора за реконструкция на пречиствателната станция, технологията по включването на новите съоръжения и безопасната им експлоатация.  Коментира се окончателното завършване на реконструкцията на ПСОВ и на.проекта като цяло.

Интегрираният проект за воден цикъл на гр. Враца  се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1/http://ope.moew.government.bg/
Oбщата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., а безвъзмездната финансова помощ е 123 523 616,01 лв., от които съфинансирането от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 98 818 893,59 лв., съфинансирането от държавния бюджет е 24 704 722,42 лв., а от Община Враца (външен заем) е съответно 12 849 672,06 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ влиза в сила от 15.01.2010 г.и е с продължителност 72 месеца. Oбщина Враца e бенефициент, а „В и К“ ООД гр. Враца – асоцииран партньор.


            Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu и на сайта н аобщина Враца: www.vratza.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар