Бисквитки

понеделник, 17 август 2015 г.

Община Враца подготвя проект по схема „Активни“ на ОП „Развитие на човешките ресурси- 2014-2020 г.”




Община Враца работи по подготовка на проектно предложение по схема «Активни», по ОПРЧР 2014-2020. Поканата за подаване на проектни предложения беше публикувана преди около месец. Процедурата е за активиране и интеграция в заетост на младежи до 29-годишна възраст вкл., които не работят, нямат завършено образование, в риск от социално изключване, от маргинализирани общности, включително не са регистрирани като безработни лица в Агенцията по заетостта. Процедурата е насочена към идентифициране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда на неактивни младежи от целевата група, включването им в обучение за придобиване на професионални умения и квалификация, устройването им на работа или връщането им в образователната система.
За целта, в периода 21.07 – 10.08.2015 г., Община Враца направи проучване на допустимите организации на местно и регионално ниво, с които да си партнира в осъществяването на този проект. Проучихме възможностите на водещи фирми в общината и на общински фирми за участие в проекта чрез осигуряване на субсидирана и/или несубсидирана заетост. Като резултат търговското дружество с общинско участие „БКС-Враца” ЕООД изяви готовност да наеме от целевата група 30 работници за озеленяване и 3 работници в строителството за срок от 6 месеца (субсидирана заетост) и при същите условия – Общинско предприятие „Спорт и туризъм” да наеме 20 работници озеленяване. Освен „БКС-Враца” ЕООД и Общинско предприятие „Спорт и туризъм”, в проектното предложение са включени като партньори две неправителствени организации – „Българско сдружение за личностна алтернатива” – София и Сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката” – Враца (СНЦ „ДНТ”-Враца).
Проектното предложение на Общината по схемата BG05M90P001-1.002 „АКТИВНИ” е разработено в отговор на проблемите, породени от наличието на хиляди млади хора, които нито учат, нито работят, нито желаят да си търсят работа. Възможността да кандидатстваме с проектно предложение, чрез което да открием тези млади хора и да ги мотивираме и подкрепим да се включат в пазара на труда приемаме като предизвикателство. Целта е не само тези младежи да се накарат да се запишат като безработни в бюрата по труда, а действително да подобрят уменията и квалификацията си, за да имат шанс да се реализират на пазара на труда. Включените в проекта дейности ще помогнат за улесняването на прехода от образование към заетост на младежите с неуспешна реализация на пазара на труда.


В Община Враца работи младежки медиатор по Национална програма „Активиране на неактивни лица”

В Община Враца работи младежки медиатор по Национална програма „Активиране на неактивни лица”. Младежкия медиатор ще изпълнява дейности свързани със идентифицирането и активирането на неактивни младежи от 15 до 29 г. от общината ,които не работят ,не учат,не са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”. Освен това, ще окозва помощ на безработни млади хора за включване в заетост и обучение в съответствие с индивидуалните им потребности като помощ при изготвяне и редактиране на автобиография, изготвяне на мотивационно писмо и сродни материали. Медиаторът ще запознава неактивните младежи с различни техники за търсене на работа, избор на подходящо/квалификационно обучение, запознаване със варианти за връщане в образователната система, запознаване с националните планове и стратегии за развитие на младежките инициативи и дейности.
         За контакт с медиатора: 
Биляна Панзоловска - 092 622586 и 092 620566.
         стая №21, ет.1,  Приемна на община Враца.


Община Враца започна работа по Оперативна програма
Региони в растеж 2014-2020 г.

Община Враца започна работа по Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020 г. Със заповед на Кмета на Община Враца беше създадено Междинното звено във връзка с чл. 4 на Споразумението за делегиране на функции по оценка и избор на проекти за финансиране по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж“. Звеното е в състав от трима човека, като контрол при осъществяване на цялостната му дейност е възложен на заместник-кмета по Устройство на територията.
Основната задача на Междинното звено е да организира и провежда всички дейности свързани с оценката на проектните предложения за изпълнение на стратегия за устойчиво градско развитие, в съответствие с критериите за избор на операции, одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативната програма и с Насоките за кандидатстване по процедура „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие”. 
Междинното звено документира резултатите от оценката и избора на проекти, включени в инвестиционната програма, одобрена от УО на ОПРР, извършва проверки на място дали проектите са физически завършени или изцяло осъществени преди подаване на съответното проектно предложение, независимо дали всички свързани плащания са извършени от конкретния бенефициент, или не. Междинното звено съхранява всички документи, свързани с процедурата и резултатите от оценката и избора на проекти за срок до 5 (пет) години след приключване на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., изготвя и поддържа регистри на документите в архива, както и отговаря за разработването и спазването на вътрешни правила/процедури, имащи отношение към работата му и други.
От тук нататък предстои да се създаде разширена работна група за подбор на приоритетни проектни идеи (обекти) от ИПГВР. Тя ще бъде с разширен  междуведомствен състав, включващ представители на общински съвет, областна администрация, НПО, бизнес.
Както е известно, в Интегрираният план за градско възстановяване и развитие Община Враца определи редица обекти за интервенция в зоните за въздействие. Поради ограничения ресурс на Оперативната програма, само 23 мил.лв. за целия програмен период,   се налага да се определят приоритетните и резервните обекти.  Именно това ще е основната задача на тази работна група.
До 30 септември ръководството на Общината си е поставило срок за разработване на Инвестиционната програма на община Враца до 2020 г., която ще се финансира по ОП”Региони в растеж”

Община Враца и Община Блаце (Република Сърбия) - партньори  в програма с проектно предложение за реконструкция и изграждане на плувни съоръжения на територията на двете общини

          Община Враца, в качеството си на допустим кандидат и партньор по „Интеррег ТГС България-Сърбия 2014-2020 год.”, получи предложение от Община Блаце (Република Сърбия) за участие в програмата с проектно предложение за реконструкция и изграждане на плувни съоръжения в община Враца и община Блаце. Целта на проекта е изграждане на спортна инфраструктура за насърчаване на здравословния начин на живот на младите хора в трансграничния регион. Проектът е насочен към ученици, младежи, младежки организации и маргинализирани общности. Очакваните  резултати са : подобрена среда за развитие на младежта и разширяване на младежките мрежи в трансграничния регион между двете общини.
          Община Враца ще се включи в проекта с реконструкция на покрития плувен басейн. Максималната стойност на проекта възлиза на стойност 600 000 евро.       
Кметът на Община Враца вече е внесъл  докладна в Общински съвет за вземане на Решение за подготовка, кандидатстване и  изпълнение на проекта. На 20, 21 и 22 август ще се състои работна среща за уточняване разпределението на бюджета между партньорите и подписване на партньорско споразумение.

Община Враца започна работа по програма «INTEREG V-А Румъния - България 2014-2020 г.» за подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и културното наследство

Община Враца подготвя  две проектни предложения по програма «INTEREG V-А Румъния - България 2014-2020 г.», Приоритетна ос 2: Един зелен регион, Специфична цел 2.1 Подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и културното наследство.

Първият проект е с партньор Община Добрословени, окръг Олт (Румъния).
Преди седмица в общината се проведе първата работна среща във Враца, като наш гост беше кмета на общината Джордж Тудораску. Постигнати бяха следните договорености:
Проектното предложение е с наименование «Оходен, регион Враца – Добрословени, регион Каракал: Мост между две епохи и две цивилизации»
Прогнозният бюджет е 6 мил. Евро, като разпределението между партньорите е 50/50. Проектът на община Враца е насочен към популяризиране на археологическите разкопки в село Оходен. Нашата идея е за създаване на музей на открито върху проучената част от археологически обект: селище и култов център от ранната новокаменна епоха Оходен-Валога, община Враца, с всички необходими благоустройства, съоръжения, площи, инфраструктура, постройки и други средства за функционална обстановка, като фокуса е археологията.
За ревитализиране на демонтираните археологически структури и добитите от тях научни данни се предвижда реализиране на четири модула по проекта:
1. Изготвяне на експозиция на открито в проучената част на археологическия обект чрез изграждане на защитна покривна платформа открит тип и експониране на макети на обредни съоръжения от сакралния сектор на праисторическия обект.
2. Изграждане на експериментално селище от пет постройки с различни функции чрез автентични за ранния неолит материали, технологии и планове върху терен разположен непосредствено до праисторическия обект.
3. Експериментални дейности и демонстрации, реализирани по шест компонента:
- добив и производство на най-ранната керамика;
- добив на еднозърнест и двузърнест плевест лимец и производство на хляб;
- изработка на предмети за бита и култа от кост;
- добив на дървесина и строителство на дървено-кирпичена постройка;
- производство на инструменти от камък и кремък;
- ревитализиране на духовния живот и ритуалност на първите земеделци чрез възстановка на раннонеолитни земеделски обреди и погребални обичаи. - експериментални демонстрации на производство на спиртни напитки с праисторически материали, съоръжения и технологии
4. Археологически проучвания на ключови участъци от обекта с цел добиване на допълнителни данни за хронологията на структурите, вземане на проби от растителни, животински и човешки костни останки и проверка на автентичността на експериманталните демонстрации.
Ще бъде закупена специализирана техника за  археологически проучвания.
Ще се обособи и зона за лагер с всички необходими благоустройства- алеи, общи площи, сцена, огнища, паркинг, тоалетни, кухня, лагерни сектори за палатки и т.н. В зоната на лагера и околността ще се изградят зони за активна игра като въжени паркове, дървени конструкции и други природосъобразни атракционни за различните възрастови групи. Целевите групи са ученици, студенти, археолози, млади семейства с деца.
В съществуващата сграда на училището ще бъде изграден Експериментален археологически учебен център, в които ще се провеждат лагери на ученици и студенти от България, Румъния и други страни, както и научни семинари и обучения.


Другото проектно предложение, което разработва Община Враца е: Геопарковете по Долен Дунав – възможност за опазване и устойчиво развитие на геоморфоложко и геоложко наследство”, с партньори по този проект - Община Поноареле, Румъния,  Община  Роман и Фондация „Лице за изкуство и култура“.
От страна на Община Враца ще бъде разработен проект за изграждане на туристическа инфраструктура и пешеходен туристически маршрут при природна забележителност „Божи мост” в чиренско-лиляшкия карстов район на Община Враца и изграждане на карстов ладшафтен парк „Понора”.
Водещ партньор по този проект е  Община Враца,  като максималния бюджет за Водещия Бенефициент  е 1 900 000 евро.

 Снежка Петкова,
Гл. експерт „Международна дейност и протокол”





Няма коментари:

Публикуване на коментар