Бисквитки

петък, 21 август 2015 г.

Враца е на едно от последните места по изпълнение на Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради


Враца е на едно от последните места в страната по изпълнение на Програмата за енерийна ефективност на много фамилни жилищни сгради, показа проверка на Областния управител на област Враца Малина Николова. До момента броят на сключените договори между общините и сдруженията на собствениците за областта са 32, а за общините са: Враца – 9, Бяла Слатина – 7, Мездра – 6, Козлодуй – 6, Оряхово – 2, Мизия – 2. В община Роман няма нито едно сключено споразумение.
В същото време допустимите сгради, които могат да получат финансиране по програмата са: Враца – 260, Бяла Слатина – 14, Мездра – 17, Козлодуй – 62, Оряхово – 3, Мизия – 4, Роман – 11.
Анализът показва, че община Оряхово се е възползвала на 66% от възможността за финансиране по програмата, община Бяла Слатина и община Мизия на 50%, община Мездра на 35 %, община Козлодуй на 10%, община Враца на 3 %, община Роман – 0%.
Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е първата реална, мащабна дейност на правителството да инвестира пряко в частната собственост на гражданите. Инвестициите са изцяло за сметка на държавния бюджет, което прави възможно включването на всички допустими по програмата сгради на етажната собственост.
В Методическите указания по програмата са разписани функциите и задълженията на органите за изпълнение на Националната програма. Отговорни за провеждането на информационни кампании - провеждане на срещи с домоуправители, разпространение на информационни материали на подходящи публични места и в жилищните квартали и др., като и за предприемането на необходимите действия за осигуряване реализацията на програмата на своята територия, са кметовете на общини.
Резултатите на област Враца, сравнени с резултатите на областите Бургас – 170 сключени договора, Благоевград – 151, Пловдив – 117, Стара Загора – 92, Хасково – 89, Сливен – 60, Кърджали – 57, Пазарджик и Перник – 51 са незадоволителни. Причините са комплексни, но най-значимите от тях са ниското ниво на информираност и подкрепа за населението от страна на общините с ниски или нулеви резултати.
Сдруженията на собствениците все още могат да подават заявления и придружаващите ги документи към общините, за да се възползват от Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В Областна администрация - Враца всички желаещи могат да получат безплатна информация и съвети как да участват в програмата.

За контакти: Мариана Каменова, Главен секретар. тел: 0888/893456

Няма коментари:

Публикуване на коментар