Бисквитки

вторник, 30 юни 2015 г.

Областният управител присъства днес на откриване на пречиствателна станция

Областният управител Малина Николова присъства днес на официалното откриване на новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води на община Мездра. Обектът е реализиран по Проект „Доизграждане на канализационна мрежа и изграждане на ПСОВ-Мездра" на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Специален гост на церемонията по откриването беше и Народният представител инж. Петя Аврамова.
Цялостната реализация на обекта е по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води".
Проектът, реализиран в рамките на 31 месеци, е на обща стойност близо 19 500 000 лв. О тях  повече от 15 600  000 лв. са средствата от Кохезионния фонд на Европейския съюз,  а    3 900 000 лв. са финансирани от Държавния бюджет на Република България.
Асоцииран партньор  на пречиствателната станция е „Водоснабдяване и канализация – Враца“ ООД.
С реализацията на обекта се подобрява инфраструктурата за отвеждане и третиране на отпадъчни води на територията на община Мездра. Осигурява се намаляване на инфилтрацията в подпочвените води, екологосъобразно пречистване на отпадъчните води и се включва цялото население.
Реализирането на дейностите по инвестиционния проект на община Мездра ще доведе до пълноценно инфраструктурно осигуряване на региона и опазване водните богатства на територията на Община Мездра и целия Дунавски воден басейн, посредством намаляване замърсяването на р. Искър. Изградената качествена базисна инфраструктура намалява нивото на замърсяване на околната среда и ще се отрази на биоразнообразието. По този начин се осъществят и заложените цели на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." и на Националната стратегическа референтна рамка.

Надя Гетова
Връзки с обществеността и протокол

Няма коментари:

Публикуване на коментар