Бисквитки

понеделник, 16 март 2015 г.

Проучване на мнението на врачани относно създаването на ИТ обществo

Особен интерес предизвика проведената в Областна администрация – Враца днес дискусия на тема „Проучване на мнението на врачани относно създаването на ИТ общество. Гарантират ли добрите условия за работа бъдещето на младите хора в града?“.
Заместник областният управител Ирина Иванова откри срещата, като представи основните цели и въпроси, свързани с реализацията на амбициозния проект за създаването на общество на ИТ специалистите във Враца.
Във форума взеха участие представители на местната власт, началникът на Регионалния инспекторат по образование – Враца Галина Евденова, директори на средни и висши учебни заведения, управители на хардуерни фирми от Враца и неправителствени организации.
Модераторът на събитието Емилиян Кадийски представи идеята, която обединява младия екип на проекта. „Ние вярваме, че качественото образование гарантира добрата реализация. Важно е също така да отбележим, че столицата не е единственото добро място за живот.“ – допълни още Кадийски. Според него младите хора имат нужда да се развиват и установяват  в по-малките населени места и основната идея е да се намери правилния път в мотивацията добрите компютърни специалисти да се върнат  и да работят в своя град.
Според последните социологически проучвания, в следващите четири години ,в  България ще бъдат разкрити средно между 10 000 и 40 000 нови работни места за млади програмисти, а за Европейския съюз цифрата е 900 000.
Кадийски уточни също така, че вече е проведена среща на Министерство на образованието и науката с Асоциацията на най-големите ИТ компании и се работи в посока на дефиниране на професия „младши програмист“ и възможностите за разкриването на паралелки в средните и висши учебни заведения в страната. По думите му, младите програмисти имат възможност за добра реализация извън София, тъй като компаниите разкриват свои офиси в различни градове на България и имат нужда от подготвени кадри.
„Обученията извън училище не са валидизирани от Министерството на науката и образованието, но преди всичко, чрез нашите безплатни курсове, предоставяме възможност за придобиване на умения, а не просто на сертифициране на знанията“.
По време на дискусията стана ясно, че голяма част от работещите в столицата врачани заемат високи постове в своята компания и това е още една важна причина да се изгради ИТ общество, работещо в посока такива млади хора да се върнат и да работят в родния си град.
„Изключително важно е да се даде възможност младите хора да се развиват комплексно и пълноценно в обществото“ – заяви Евелина Васкова, председател на УС на Дом на науката и техниката – Враца и акцентира върху факта, че все пак Враца е в голяма близост до столицата. По мнение на експерти, реализацията на важните инфраструктурни проекти ще гарантират по –високия стандарт на живот в региона.
По време на дискусията бяха изяснени причините, поради които завършилите висше образование не се връщат в родния си град и идеите, как те да се мотивират да го направят.
„Основно търсим хората, които предпочитат да живеят тук, само тогава реално ще има резултат от работата на едно модерно ИТ общество в града ни“ – допълни в заключение Емилиян Кадийски.
На срещата официално беше обявен съвместния  конкурс на Областна администрация – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца на тема „Модерната визия на моето родно място”, насочен към провокиране на идеите  на  младите хора за бъдещето на техния град. Конкурсът е посветен на Европейска година за развитие и се провежда под патронажа на инж. Владимир Уручев Представител от България в Европейския парламент. Срокът за подаване на творбите е 30 април 2015 г., а награждаването на най-добрите участници ще се състои на 9 май.


Няма коментари:

Публикуване на коментар