Бисквитки

събота, 12 април 2014 г.

Проведе се работрна среща за водния цикъл на Враца


            Във връзка с изпълнението на проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. и Мерките за информация и публичност, Община Враца организира вчера, в залата на читалището в  кв. Бистрец, Работна среща, част от разяснителна кампания за ползите от проекта сред засегнатото от строително-монтажните работи население.
            В нея участваха кметът на община Враца – инж. Николай Иванов,   зам.-кметът по „Европейско финансиране и обществени поръчки“ на община Враца - г-жа Красимира Георгиева, зам.-кметът „ТСУ“ инж. Николай Йорданов, управителят на асоциирания партньор  „В и К” ООД - гр. Враца Ангел Престойски, г-жа Марияна Рашева директор на Звеното за изпълнение на проекта, инж. Огнян Гешев експерт от Звеното за изпълнение на проекта. Инженерът и строителният надзор бяха представени от инж. Пейчо Печев. Присъстваха и инж.Валери Младенов и инж. Андрю Лоусън  представители на „Понсстройинженеринг“ ЕАД -изпълнител на строителните работи на ЕТАП-2. Срещата беше отворена за широката гражданска общественост и медии и предизвика голям интерес.
            До този момент в кв. Бистрец са изградени 7 км канализация, като предстои   изграждането на помпена станция и полагането на още 3 км канализационни тръби - съобщи по време на срещата инж. Рашева, която запозна присъстващите с напредъка и работата в квартала. „Искам да се извиня за всички неудобства при строителните дейности, които всички ние търпим“ - заяви директорът на ЗИП.
            „БКС“ продължава да пръска и мие улиците за да се намали запрашеността, като ще разпоредя приоритетно да започне измиване на улиците в кв. Бистрец и по този начин да намалим негативните ефекти от строителството и дискомфорта за живеещите тук - заяви от своя страна кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Съвместно с „ВиК“ ООД и според възможностите на Общината и дружеството ще се търси решение и за подмяна на водопроводната мрежа в кв. Бистрец, което не е заложено в Интегрирания проект за водния цикъл - в това увери присъстващите на срещата инж. Иванов. Поетапно ще се работи и за благоустрояване на квартала, като в средата на месец юни ще има преразпределение на средства от националния бюджет и община Враца ще поиска средства за преасфалтиране на част от улиците - допълни кметът. Възстановяването на уличните настилки след изкопните дейности и полагането на тръбите ще започне на 24 април. Това заяви инж. Андрю Лоусън представител на „Понсстройинженеринг“ ЕАД. Той отговори и на конкретни въпроси свързани с качеството на строителството и използваните материали. Ще бъдем безкомпромисни за изпълнените СМР и за възстановяване на улиците, тротоари и зелени площи след приключване на дейностите. Всичко, което е изпълнено некачествено няма да бъде разплатено - увери жителите на кв. Бистрец кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Той пое ангажимент да бъдат разгледани всички поставени въпроси свързани с конкретни проблеми, както с Интегрирания проект за водния цикъл, така и за ежедневието в квартала. 

            На срещата беше подчертано, че целта на проекта е чрез подобренията в отделните компоненти на ВиК системата, обединени в интегрирана инвестиционна програма, да се подобри конкретната ситуация във водния сектор на гр. Враца. Ето защо е нужно всички усилия да се насочат към успешното му завършване.

            Бенефициент по проекта е община Враца, общата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 123 523 616,01 лв. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, http://ope.moew.government.bg
            Продължителността на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца” е 72 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ с начало 15.01.2010 г. и край 15.01.2016 г.

            Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1

Няма коментари:

Публикуване на коментар