Бисквитки

понеделник, 16 юни 2014 г.

Започна основният ремонт на улиците във Враца



От днес започна основният ремонт на улиците в централната част на Враца – това съобщи кметът на общината инж. Николай Иванов. За изпълнението му е подписан договор с фирмата „Пътинженеринг – М” АД на стойност 4 250 000 лв. без ДДС. „Успяхме навреме да стартираме тази важна задача, за която всички заедно работим от доста време” – допълни кметът. Ремонтните дейности ще протекат на три етапа.
            В първия етап, който започва днес, се предвижда цялостно преасфалтиране на бул. „Демокрация” в участъка от площад „Св. Софроний Врачански” до ул. „Екзарх Йосиф”. Ще бъдат подменени изцяло тротоарите, бордюрите и ще се положи два пласт асфалт върху цялото улично платно. Следващите етапи предвиждат основен ремонт на останалата част от бул. „Демокрация” до ул. „Спортна”.
            От днес започва и преасфалтирането на бул. „2 юни”, като в първия етап ще бъде преасфалтиран изцяло участъкът от разклона за Е-79 до светофара на бензиностанция „ОМV” (кръстовището с ул. „Кръстьо Бързаков”). Предвидена е подмяна на бордюрите и цялостно преасфалтиране на уличното платно. В следващите етапи ще се направи цялостен основен ремонт на останалата част от булеварда до църквата „Св. Николай”.
            Първият етап от основните ремонти на улиците в града включва и цялостно преасфалтиране на ул. „Екзарх Йосиф” от бул. „Демокрация” до бул. „2 юни”. Ремонтът там ще стартира след довършване на започнали строителни работи, свързани с изпълнение на интегрирания проект за воден цикъл на Враца.
            Във втория етап се предвижда, освен ремонтът на изброените улици и цялостно преасфалтиране на ул. „Ген. Леонов”, а в третия – цялостно асфалтиране на площад „Св. Софроний Врачански”. Третият етап ще се изпълни при наличието на средства за него. „Уверени сме, че благодарение на сравнително ниските цени, достигнати по процедурата, площадът ще бъде преасфалтиран изцяло. Разбира се, след като там бъдат направени две безизкопни преминавания под настилката в изпълнение на проекта за водния цикъл” – коментира инж. Николай Иванов.
            Вторият лот в обществената поръчка за ремонт на улиците във Враца се отнася до ремонта в жилищните комплекси „Дъбника” и „Металург”. По него има обжалвания за избора на изпълнител и се очаква решението на КЗК.

Отбелязваме 160 години от рождението на Димитър Стефанов - Казака
           
            С поднасяне на венци и цветя пред паметника му ще бъде отбелязана 160-тата годишнина от рождението на един от знаменосците на ботевата чета Димитър Стефанов – Казака.  На лобното му място, което се намира недалеч от Кремиковския манастир до София, ще бъде организирана тържествена церемония, инициирана от Община Враца и Мемориален комплекс „Ботев път”. В нея ще вземе участие група врачани, водена от зам.-кмета Красимир Богданов.
            Димитър Стефанов е роден в Сливен през 1854 г. На парахода „Радетски” се качва от пристанището в Турну Мъгуреле. Той е бил определен за втори знаменосец на ботевата чета. Участвал е в сражението при Милин камък и след гибелта на Никола Симов – Куруто става знаменосец на четата. Придвижва се до Врачанския Балкан и участва в боевете на Околчица и при Рашов дол. След последното сражение при Рашов дол е тежко ранен и с помощта на свои съратници успява да се придвижи до Кремиковския манастир. Един от ръководителите на четата, Димитър Икономов, нарежда знамето да бъде закопано и така да бъде спасено. Всички са смятали, че Димитър Стефанов е изпълнил нареждането, но той не го изпълнява, а скрива знамето като го опасва около кръста си. При опит да напусне Кремиковския манастир и да потърси друго място за спасение той е заловен от турската потеря и на 7 юли 1876 година е обезглавен в близост до манастира. Турците, след като го претърсват, откриват знамето. През 1912 г. признателни потомци и бивши ботеви четници изграждат съществуващия и до днес паметник на Димитър Стефанов – Казака. Утрешната церемония е в знак на почит към тази велика личност в българската история и като продължение на ботевите чествания.


Издадени са шест разрешителни за бране на липов цвят

            Община Враца е издала до момента шест разрешителни за бране на липов цвят в общината. Разрешение са получили „Нели – Емил” ЕООД за 200 кг, „Кооперативен съюз – Враца” за 2 000 кг и гражданите Димитър Димитров (за 500 кг), Цветан Атанасов (за 100 кг), Ангел Георгиев (за 500 кг) и Димитър Вълов – за бране в с. Баница на 300 кг липов цвят. Във всички разрешително изрично е написано, че не се разрешава кършенето на клони и замърсяването на районите, където се бере. Местата във Враца, където е разрешено брането, са в жилищните комплекси „Дъбника”, „Сениче”, „Младост” и „Медковец”. Категорично е забранено брането на липов цвят в парковете и в централната градска част. Неспазването на тези разпоредби се санкционира с глоби, които за физическите лица са от 20 до 1000 лева, а за юридическите – от 300 до 5 000 лева.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Няма коментари:

Публикуване на коментар