Бисквитки

събота, 1 март 2014 г.

Инж. Иван Генов: АЕЦ е най-големият социален фактор в България


Ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ се срещна с журналисти в почивната база на централата във Врачанския балкан. Изпълнителният директор на централата инж. Иван Генов заяви, че „тайфуинът“ Дянков и политиците от ГЕРБ повишиха цените на преноса  на тока абсурдно, за да стане българската енергия непродаваема и да се изтъкне, че „Белене” е ненужно. Повишението на преноса блокира износа на електроенергия и всички енергопроизводители пострадаха много”, коментира Генов.
„Тази година правителството свали цените на преноса и само за месец след това АЕЦ „Козлодуй” изнесе енергия колкото през първите седем месеца на годината”, изтъкна Генов.
По думите му, атомната централа в момента отклонява заявки за продажба на ток на свободния пазар, защото изпълнява ангажимента си към регулирания пазар. 
Цената на електроенергията от новия 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, произведен по американската технология AP1000 на „Уестингхаус”, ще бъде по-висока от тази на електричеството от 5-ти и 6-ти блок, но по-ниска от тази на тока на всеки друг производител. ”
Той обясни, че лицензът на 5-ти блок изтича през 2017 г., а на 6-ти – през 2019 г., а след това двете мощности могат да се използват още минимум 20 години.
В същото време бъдещият 7-ми блок може да заработи най-рано през 2021 г., прогнозира Генов.
„Първо трябва да се уточни финансовата схема – за това са предвидени 9 месеца, след това ни се представя проектът, отправяме забележките си към производителя, след което проектът се представя пред Агенцията за ядрено регулиране - единственият орган, който може да каже дали такъв блок може да се изгражда в България, има и процедура по съгласуване с ЕС, но тя е отговорност на агенцията.“

АЕЦ е най-големият социален фактор в България, защото произвежда най-евтината зедлена енергия. Но държавата е наложила дивидент от 70 процента, който ако е по-малък или се инвестира в модернизация на мощностите , ще  гарантира евтин ток за още 30 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар