Бисквитки

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Модерна лаборатория ще следи за изпълнението на канализацията по водния цикъл

Специализирана лаборатория за обследване на канализационните системи на Враца бе представена днес. Лабораторията е закупена след разговори между Община Враца и „В и К” - Враца. Апаратурата е най-модерната в страната и е собственост на водоснабдителното дружество. Стойността й е 145 000 евро, които се очаква да се изплатят в следващите две години само от приемането на новите канализационни мрежи, които се изграждат в региона. Лабораторията разполага с робот с телевизионна камера, който се спуска в канализацията и в реално време показва нейното състояние. Роботът се направлява автоматично от оператор и дава възможност за цялостно оглеждане на канализацията, при което се установява дали са спазени проектните наклони, добре ли са изградени връзките в тръбопровода, има ли пукнатини и деформации. Дължината на кабела, с който е свързан роботът, е над 300 метра. Експерти от „В и К” демонстрираха новата техника. „Лабораторията ще бъде от полза не само при изграждането на новата канализационна мрежа, но и по време на експлоатацията” – уточни Ангел Престойски, управител на „В и К” – Враца.
ия цикъл на Враца, при приемането на завършените участъци ще се използва новата лаборатория. С нея ще се доказва качеството на изпълнението на проекта и вложените материали, за да сме спокойни, че всеки лев се влага наистина ефективно, законосъобразно и целесъобразно. Поехме ангажимент през тази година да засилим контрола по качеството на изпълнение на проекта за водния цикъл на Враца и го изпълняваме. „В и К” е един от най-важните ни партньори по проекта и благодаря на г-н Престойски, че пое ангажимента и бе закупена специализираната лаборатория. С нея контролът на това, което се прави под земята, след завършването на участъците и по отношение на приемането им, ще бъде тотален” – коментира кметът инж. Николай Иванов

Ансамбъл „Пирин” прави концерт във Враца на 3 март


Тържествата по повод 3 март във Враца ще започнат с издигане на националния флаг. Церемонията ще е в 11 ч. в празничния ден на площад „Христо Ботев” и в нея ще вземат участие представителният хор на СОУ „Отец Паисий”, ученици от СОУ „Христо Ботев”, представители на Врачанска митрополия, актьори от врачанския Драматично-куклен театър и духовият оркестър към читалище „Развитие”. В 11.30 ч. в градската концертна зала ще започне концерт на ансамбъл „Пирин” – Благоевград. Концертът е посветен на 100-годишнината от освобождението на Югозападна България от турско робство, носи името „Слушам ви гласа жалостен” и е базиран на фолклора  от този регион на страната. Входът ще е безплатен за всички врачани и гости на града. В 13 ч. на ул. „Баба Йота” 2 във Враца ще бъде открита паметна плоча на голямата българска възрожденка Йота Ангелакова. Поставянето на плочата е по инициатива на клуба на плакалнишките миньори. През целия ден в Регионалния исторически музей достъпът до експозициите ще бъде безплатен за посетителите, а в Регионалната библиотека „Христо Ботев” всички желаещи, след заявка, ще могат да гледат филми, посветени на освобождението на България. Културната програма на 3 март ще приключи със спектакъла „Народе????” на Театрално студио „Ефект” към СОУ „Васил Кънчов”. Началото е в 19 ч. на голямата сцена на Драматично-кукления театър.


 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар