Бисквитки

понеделник, 20 януари 2014 г.

Договорен е ремонтът на бул. „Васил Кънчов” във Враца

През тази година ще бъде направен ремонт на бул. „Васил Кънчов” във Враца, който е част от международния път Е-79. Такъв ангажимент е поел инж. Стефан Чайков – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” при среща с кмета на Враца инж. Николай Иванов. Срещата се е провела в петък и на нея е станало ясно, че бъдещата реконструкция ще започне във второто полугодие на 2014 г. До тогава трябва да бъде готов и пуснат в експлоатация обходният път на Враца, което ще позволи по-голямата част от пътния трафик да бъде пренасочен по него. Ремонтът на трасето ще обхване участъка от влизането в града до кръговото движение на бензиностанцията „Лукойл”, включително подлеза при жп гарата.
         Другата тема, която е била дискутирана по време на срещата, е възможността пътят до пещерата „Леденика” от държавна да стане общинска собственост. „Идеята ни е по този начин пътят да бъде по-добре поддържан. Всяка година община Враца заделя за ремонти на пътищата около 400 000 лева. Така ще имаме възможност и с общински средства, и със средства от следващия програмен период да ремонтираме и поддържаме този път” – коментира инж. Николай Иванов. Идеята ще бъде обсъдена в Агенция „Пътища” и се очаква от тях да дойде предложението за прекласифициране на пътя от трета в четвърта категория. Следващата стъпка е в общинския съвет да бъде внесено предложение пътят да стане общински.

Враца ще кандидатства с четири проекта по „Красива България”

         Община Враца е готова с предложенията, с които ще кандидатства по проекта „Красива България” през тази година - това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Предвиден е ремонт на детски и спортни площадки в жк „Самуил”, което включва обновяване на паркова зона,  ремонт и оборудване на детски площадки, реконструкция и оборудване на игрище за мини-футбол с изкуствена трева, игрище за баскетбол и обособяване на зона за тенис на маса.
Проектът е на обща стойност 168 421 лв., като от тях съфинансирането от Община Враца ще е над 84 000 лева. Вторият проект е за изграждането на
многофункционална зала с приемни и помощни помещения в с. Власатица. Проектната стойност на този обект е126 315 лв., а средствата, с които Община Враца ще съфинансира са 63 157 лв. С финансиране по проекта „Красива България” ще се потърсят средства и за ремонта на детска площадка в кв.72, ул. „Борис Коцев” във Враца. Освен ремонтът и цялостното оборудване на площадката, е предвиден монтаж на нови пейки, обновяване на парковото пространство и ново осветление. Проектът е на стойност почти 38 000 лева, като от тях Общината ще съфинансира с 18 947 лв. Четвъртият проект, с който Община Враца ще кандидатства, е за изграждане и оборудване на детска площадка в жк „Подбалканска”.  Към площадката е предвиден и достъп от двете сграни по пешеходки алеи. Стойност на проекта е 45 263 лв., а съфинасирането от Община Враца – 22 631 лв.


Приета бе инвестиционна програма за развитие на регионалната система за управление на отпадъците през 2014 г.

         Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Враца се проведе преди броени дни. В заседанието участваха кметовете на Враца и Мездра инж. Николай Иванов и Иван Аспарухов, инж. Татяна Ковачева от областна администрация, инж. Нели Вачева – директор на РИОСВ и колегата й от екоинспекцията инж. Христо Христов, и управителят на „Екопроект” ООД инж. Начко Найденов.
На събранието бяха взети важни решения, свързани с дейността на депото и предстоящите задачи през тази година. Приета бе инвестиционна програма за развитие на регионалната система за управление на отпадъците през 2014 г. В нея се предвижда извършването на прединвестиционно проучване за третиране на биоразградимите отпадъци на територията на депото. Одобрено бе предложението типът на третиране ще бъде анаеробно с цел оползотворяването за добиване на ел.енергия. Предстои да бъде направено прединвестиционно проучване за площадка за третиране на строителни отпадъци на терен, граничещ с депото. На територията на депото трябва да бъде избрано място за обособяване на площадка за безвъзмездно предаване и приемане на едрогабаритни отпадъци и отпадъци от кожа и текстил от домакинствата.
През тази година се предвижда да започне рекултивацията на клетки 1.1 и 1.2 със собствени стредства на общините. Предстои също сключването на договор с циментовия завод в Бели извор за оползотворяване на отпадъци. На събранието бе взето решение да бъдат проучени възможностите за окомплектоване на „Екопроект” с необходимата транспортна техника и оборудване за транспортиране на отпадъци за оползотворяване в същия циментов завод. Определен бе редът за събиране и разпределение на дължимата цена от потребителите на системата. През 2014 г. в план-сметката на депото трябва да постъпят 683 491 лв, като от тях община Враца ще внесе 515 898 лв., а община Мездра – 167 593 лв. Определени бяха и цените за депониране на промишлените отпадъци.

 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”




Няма коментари:

Публикуване на коментар