Бисквитки

понеделник, 13 януари 2014 г.

Три са основните приоритети за община Враца през 2014


         Основните приоритети в работата на кметския екип и общинска администрация бяха обявени днес от кмета инж. Николай Иванов на първата за годината пресконференция. Първият приоритет е успешното приключване на всички проекти с европейско финансиране, реалното им въвеждане в експлоатация и успешен старт на проектите, финансирани от новия бюджет на ЕС. Сред тях са одобреният проект на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, и проектите, финансирани от бъдещия специален инструмент за Северозападния район за планиране. „На второ място, 2014 г. ще бъде година на реално улично строителство във Враца. Предстои реконструкция, което включва и преасфалтиране на всички основни участъци от уличната мрежа на града, особено на тази част, която вече е готова по проекта за водния цикъл. Финансирането очакваме да стане чрез фонда за устойчиво развитие на регионите” – поясни инж. Николай Иванов. Третият основен приоритет е запазването на финансовата стабилност на общината и недопускането на тежки финансови дефицити в бюджета.

Във Враца ще има регионален офис на НСОРБ
         Община Враца е избрана за откриването на регионален офис на НСОРБ за Северозападния район за планиране. Общинската администрация се включи в нов съвместен проект с националното сдружение – „ЕПОДЕМ”. Проектът включва дейности по европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт. По този проект Община Враца получи офис техника и хардуер на стойност около 20 000 лева.  „Самият факт, че сдружението на общините избра Враца за свой регионален офис, е повод за удовлетворение от нашата работа” – коментира кметът инж. Николай Иванов.
Кметът благодари на дарители
         Кметът на Враца днес благодари на фирмите, които направиха дарения за допълнителното закупуване на коледна украса за града. „Искам да благодаря на собствениците на ЕТ „ГИД – 84”, на „Трафик пътна сигнализация” ЕООД, на архитектурно студио „Маринови”, „Т-партнърс” ЕООД, Службата по трудова медицина, ЕТ „СП – 90” и на „Стройпроектконсулт” ООД. Събрани бяха общо 6 070 лв. Ценим тяхната помощ за това градът ни да изглежда още по-празничен в дните по Коледа и Нова година” – каза инж. Николай Иванов
Кметът отговори на отворено писмо на търговци
         С отворено писмо до областната администрация, до кмета на Враца и до общинския съвет, излязоха днес представители на Сдружението на собствениците на търговски обекти в града. В него те изказват своето безпокойство от интереса на голяма фирма към откриването на киоски за продажбата на вестници и пакетирани стоки в големи градове в страната. Инж. Сергей Станев и негови колеги от сдружението запознаха кмета и журналистите от града със съдържанието на отвореното писмо и поискаха да чуят становището на инж. Николай Иванов по темата. Притесненията, които те изказаха, са свързани с това, че появата на подобни киоски на всички спирки на обществения транспорт и на ключови места в града ще доведе до закриването на техните търговски обекти.
„Отдаването на общински терени под наем, както и изобщо разпореждането с общинска собственост, е право на общинския съвет. Това, което е в моите правомощия, е да направя предложение, каквото аз до момента не съм правил. Да, вярно е, че в Община Враца е пристигнало запитване от въпросната фирма, но това беше още през лятото на миналата година. Тогава имаше такова предложение, което не се и разгледа от общинския съвет. От началото на тази година няма ново запитване. Въпросът наистина е деликатен, защото всички плачем, че в този град няма инвестиции. Очакването е, че местната власт трябва да привлича инвестиции и да осигурява условия за тях. И това е нормално, защото местната власт е част от този процес. Не смятам обаче, че местната власт може да бъде регулатор на пазара. Въпросът с монопола на една фирма – има ли го или го няма - се решава от специализирани органи в държавата. Фактът, че такива предложения са правени, но такава докладна от мен не е внесена, дава ясен отговор на вашите въпроси. Не мога обаче да дам откровено мнение това дали е правилно или не е. Дали е правилно да не допускаме навлизането на една инвестиция. И пак ще повторя – не смятам, че местната власт може да бъде регулатор на пазара. Местната власт е длъжна законосъобразно и в интерес на гражданите да се разпорежда с общинското имущество” – коментира инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Няма коментари:

Публикуване на коментар