Бисквитки

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

ОИЦ-ВРАЦА СЪБИРА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2014-2020


При голям интерес преминаха двете кръгли маси, проведени от Областен информационен център – Враца в областта. Срещите се реализират в рамките на инициативата „Научени уроци“, която се осъществява от мрежата от 28 информационни центъра и преминава под егидата на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Целта на инициативата е да се подобрят процедурите за изпълнение на проекти, финансирани от оперативните програми през новия програмен период. В общините Враца и Бяла Слатина над 70 бенефициенти - представители на общинската администрации, НПО, читалища и бизнеса се включиха в дискусията. Модератор на срещата бе Мария Панайотова ръководител на Европа Директно-Враца, която също сподели своя опит в работата с проекти. Екипът на центъра запозна участниците с резултатите от събраните анкети и благодари за активността при провеждането на инициативата.
Липсата на оборотни средства, трудности при отчитане и тежките процедури на съгласуване, са сред проблемите, с които се сблъскват бенефициентите при кандидатстване и реализация на проектите. Бизнесът търси увеличение на авансовите плащания, а читалищата искат повече възможности, единно решение за статута им, както и съдействие при намирането на оборотни средства. Бенефициентите настояват за уеднаквяване на правилата, по-добра координация между ангажираните институции и въвеждане на електронно кандидатстване и отчитане. Не по-малък е и проблемът с процедурите за избор на изпълнител и дългите срокове за обжалване, които забавят като цяло изпълнението на проектите.
Всички препоръки и предложения от кампанията ще бъдат обобщени и предоставени на управляващите органи на оперативните програми. До края на годината предстои и провеждането на национална кръгла маса за обсъжда и обобщение на всички предложения.  

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар