Бисквитки

понеделник, 30 септември 2013 г.

„КАЛУШАРИ” ПО ТЕРЛИЦИ В ГАБРОВО


Фолклорен клуб „Калушари“ от гр. Враца взе участие в Национален фестивал на любителското фолклорно танцово изкуство “Балканджийско надиграване на хорото по терлици – 2013“ в Габрово. Във фестивала взеха участие 28 клуба с общо 626 участници от 19 населени места на България. Всички изпълнения ни потопиха в българските ритми, като уникалността на всяка група направи преживяването още по-невероятно.
Фестивалът се провежда за първи път като една от изявите свързани с кандидатурата на Габрово за „Фестивална столица през 2019”, а организаторите от Клуб за народни танци „Балканджии” и спонсорите - Приключенски парк „Незабравка”, Община Габрово, НЧ „Св.Св. Кирил и Методий -1928”, РЕКИЦ „Читалища” и Музей „Дом на хумора и сатирата” успяха да осигурят много награди, танци и весело настроение за всички участници и гости. Габровци опровергаха приписваните им скъперничество и хитрост  и с типичната си доза чувство за хумор щедро раздаваха и шегите си и приветливото си отношение и любовта си към танцувалното изкуство събрало присъстващите, допринасяйки  за  създаване на нови приятелства. Основната цел,  да разпространява българския танцов фолклор сред различни възрастови групи и да съхранява и обогатява фолклорното наследство на България намери  своята изява на фестивала в Габрово.
Врачанските Калушари, с ръководители Ива Ценова и Георги Евденов, представиха две хора от Северняшка област – Габровска ръченица и Изручанка. Танцьорите показаха, че умеят да показват с танци магията на българския фолклор и да радват публиката с усмивките си. Участието на клуба донесе поредната статуетка и плакет, както и заявка за участие и следващата година. И ако габровци играят по терлици, за да слушат севлиевската музика, то врачанските Калушари играят за да бъдат чути и видени в цяла България.


Няма коментари:

Публикуване на коментар