Бисквитки

вторник, 21 май 2013 г.

Танцовият състав „Хемус” се върна с гран при от фестивала във Владикавказ



         Танцовият състав „Хемус” при Община Враца се върна с гран при за най-добро представяне от Третия международен хореографски фестивал "Танцовото шоу на Кавказ - танц на дружбата" в гр. Владикавказ, Република Северна Осетия-Алания. Врачанската трупа донесе също три дипломи – ­­­­І степен – за най-добро представяне, ­­­­ за съхранение на традициите на народния танц и специална от кмета на града-домакин Сергей Дзантиев. Фестивалът се проведе от 12 до 18 май и в него се включиха над 700 участници. Те представиха танци от Армения, Грузия, Казахстан,  Латвия,Украйна, Адигей-Тахтамукайски район, Република Дегестан,  Република Ингушетия,  Кабардино-Балкарска република, Република Калмикия, Карачаево-Черкезка република, Северна Осетия, Чечня, Ставрополския край. „Все още не можем да осмислим всичко и да повярваме на това, което се случи. Преживяването беше невероятно, а нашите домакини бяха изключително гостоприемни. Искам да благодаря на цялото ръководство на община Враца и специално на кмета инж. Николай Иванов за оказаното доверие и за финансовата и морална подкрепа, без които ние нямаше да станем част от този празник на дружбата” – каза Геновева Спасова – художествен ръководител на танцовия състав.


Награда за Враца от туристическо изложение в Русе

         Община Враца участва в ІХ туристическо изложение „Уикенд туризъм” в Русе, където бе представена от ТГ „ТЕМП” и от археолога Георги Ганецовски. Театрална група „ТЕМП” участва и в Шестия фестивал на туристическите забавления и анимации, който е част от изложението. Гостите дълго аплодираха артистичните възстановки „Светилище на Слънцето” и „Царят-жрец Дионис и виното”. За запомнящото се представяне на врачани бе присъдена специалната награда на фестивала. Журито, присъдило наградата, включва етнолога проф. Георг Краев, композитора Пламен Мирчев и режисьора Александър Беровски.

В изложението се включиха 90 участника, които представиха своите предложения за кратък туризъм в  40 павилиона и шест обособени щанда на открито.


Община Враца спечели проект в помощ на хора с психични заболявания

Община Враца спечели още един проект с европейско финансиране. Проектът е за разкриването на Защитено жилище и Дневен център за лица с психични разстройства и е на стойност 206 958.32 лв. Финансирането е по схема „Живот в общността” на ОП „Регионално развитие” и включва предоставянето на различни социални услуги и обучение на персонала, който ще ги предоставя. Социалните услуги ще се предлагат в Центъра за психично здраве във Враца, а капацитет на пребиваване в тях е за 20 лица едновременно. Хората, които могат да се възползват от нови социални услуги - рехабилитации, консултации, посредничество - ще са с физически увреждания и умствена изостаналост, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация. Проектът предвижда да им бъдат предоставяни на разнообразни услуги за лична помощ и подкрепа на  социалното включване.   Дейностите по проекта ще подкрепят процеса на деинституционализация на лица с психични разстройства, физически увреждания и умствена изостаналост.
Ще се постави специален фокус върху подбора и обучението на персонала, който ще бъде нает за предоставянето на социалните услуги.
Подписването на договор по проекта предстои да бъде направено в началото на юни 2013 г.


Награждават ученици и учители за 24 май

По традиция и тази година във Враца тържествата за 24 май ще започнат в навечерието на празника. На 23 май в 18 ч. в градската концертна зала на специална церемония ще бъдат раздадени награди на ученици, отличили се през годината на различни национални и международни олимпиади и конкурси. Награждаването ще е съпроводено от празничен концерт. На 24 май в 10 ч. от площад „Македония” тръгва празнично шествие от педагози и ученици, което ще премине по централната пешеходна зона на Враца и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде тържествено отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Кметът на Враца ще връчи на ежегодните награди за принос в развитието на просветата и културата. В 11.30 ч. във фоайето на втория етаж на Двореца на културата ще има коктейл за културните дейци. За празничния ден е предвидено и откриване на нова зала – „Музей от хартия” в Регионалния исторически музей. Официалното откриване ще бъде направено от кмета инж. Николай Иванов в 12.30 ч.



Учениците гледат безплатно футболната среща „Ботев”  – „Монтана”

         В 18 ч. на 22 май ще се игра последната домакинска среща на футболния отбор на „Ботев” – Враца. Двубоят ще е с тима на Монтана. От футболния клуб обявиха, че на този мач посещението за ученици ще е безплатно. Достатъчно ще е на входа да бъде представена ученическа карта.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар