Бисквитки

понеделник, 16 юли 2012 г.

Горещниците


Oбичаят “Пеперуда”_в_Бистрец
 Според народния календар тъй наречените Горещници са трите най-горещи дни през лятото.  Празниците имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Празнува се в чест на огъня и за предпазване от него в трите последователни дни - 15, 16, 17 юли, които Източноправославната църква отрежда на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. За най-опасен от трите дни се смята третият горещник, посветен на света Марина. Живяла през III-ти век, дъщеря на езически жрец. Преследвана за християнската си вяра, на 16 години тя е изправена пред съда и жестоко изтезавана, като раните й са горени с огън.
Дните се почитат от ковачи, калайджии, хлебари.
Докато траят празниците в чест на огъня, във Врачанско се спазва строга забрана за “кърска работа”: да не се жъне, да не се коси, да не се пласти сено. В някои селища забраната е още по-строга: да не се подхваща никаква работа от страх, че „снопето по нивите се самозапалва и всичко, изработено в този ден или огън ще го изгори, или град ще го убие”.
В много селища се правят оброци. При “голем пек и суша, когато земята са напука и нема капчица дъжд” е познат обичаят “Пеперуда”. „Пемперугата” (село Ракево) е малко момиче, облечено в бяла ризка, колана й се окичва с бъзе, на главата й се поставя венец от бъзе. Босоногото момиче обикаля къщите, с него и група момичета, също накичени с бъзе, които носят менче с вода. “Пемперугата” се завърта, момичетата я поливат с вода, тя се „отръсва”, та да завали, а другите пеят:
            Пемперуга одеше
            и се богу молеше:
            - Дай боже дъжд
            да се роди кукуруз,
            просо, жито, ечемик...
 Калина Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар