Бисквитки

понеделник, 9 юли 2012 г.

КТ „Подкрепа” ще обучи 25 души за вътрешен социален одитор


КТ „Подкрепа” ще обучи 25 души за вътрешен социален одитор по стандарт за социална отчетност SA 8000. Курсът се провежда чрез проект „Подкрепа за достоен труд” от фирмата изпълнител „ТЮФ НОРД” и ще бъде безплатен за участниците. Представилите се успешно на заключителния тест ще получат сертификат за вътрешен социален одитор. Ще се обучават служители и ръководители на областна администрация, общинските администрации на Враца, Мездра, Бяла Слатина, Криводол, представители на служби за трудова медицина, на неправителствени организации, контролни органи, търговски дружества, синдикалисти.
В продължение на три дни (11,12 и 13 юли), лектори на фирма „ТЮФ НОРД” ще представят принципите на системите за управление – системи за управление на качеството - ISO 9001, системи за управление, на околната среда - ISO 14001 и системи за управление на здравето и безопасността при работа - OHSAS 18001, видове стандарти в областта на корпоративната социална отговорност - ONR 192500, DS 26001, SA8000, BSCI, ISO 26000. По голямо внимание ще се отдели на стандартите за социална отговорност, с изисквания към системи за управление, подлежащи на одит – ISO 26000, SA 8000.
Социалният одит измерва планирани цели, придружени от ясно установени индикатори и дейността на организацията по отношение на това как външните и вътрешните заинтересовани страни възприемат организацията и как тя работи в рамките на своята Декларация за управлението. Първото се измерва чрез анализ на планираните спрямо действителните резултати, а второто чрез оценъчна скала или анализ на диалога със заинтересованите страни.
За много от организациите измерването на резултатите се ограничава до числово изразени цели, например брой лица, обучени през годината спрямо броя от предходната година. Понякога тази информация се регистрира като част от определено изискване за финансиране, а понякога като част от общите отчети за предоставяне на услуги. При все че понякога е уместно да се използва такъв тип анализ, той не отчита местните обстоятелства, които влияят на резултатите на организацията. Такива биха могли да бъдат личните умения, социалната и културна структура на общността, ресурсите и физическите активи и готовността и способността организацията да бъде управлявана в хармония с очакванията и ценностите на общността. Ако измерването на резултатите може да бъде базирано на вътрешно създадени ценности и критерии, то осигурява по-уместна и полезна информация.
Понастоящем няма официална квалификация за „социален одитор“. Има хора, които извършват социален одит като използват опита си в няколко области и дисциплини. Трябва да се има предвид, че ако някой желае да стане дипломиран експерт-счетоводител (т.е. лице, което може да заверява годишните финансови отчети), това отнема над 10 години академично образование и обучение на работното място. Социалният одит е не по-малко сложен и изисква не по-малко обосновани преценки от финансовия одит. В процеса на развитие хората придобиват опит и научават уменията, необходими за извършването на социален одит. Междувременно, тези, които извършават социалния одит ще се учат и затова е препоръчително в началото той да се извършва от одиторски екип, съставен от заинтересовани страни (вътрешни и външни), които представляват разнородни гледни точки.
Организираното от КТ „Подкрепа” обучение, има за цел да подготви фирмите и организациите за извършване на дейности по стандартите за социална отговорност.

Десислава Димитрова
Председател на КТ „Подкрепа” - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар