Бисквитки

събота, 7 януари 2012 г.

Стотици врачани останаха на студено в един студен зимен ден


Искам да ми помогнете да намеря отговор на въпроса: „В кой век живеем?”. Нормално ли е, според вас, насред зима, при 1-2 градуса температура навън, в центъра на един град (Враца), в държава, претендираща за европейска (България), едновременно да няма ТОК, ВОДА и ПАРНО. Денят е петък – 06.01.2012 г., часът – между 11 и 15.30 ч., адресът – ул. „Найден Геров” (в моя случай) и още няколко улици наоколо. За водата – разбираемо. Явно предстои воден режим. Пък и предупреждават хората от ВиК. Е, вярно, не всички разбират, защото не всички четат, гледат и слушат врачанските медии… „Топлофикация” и тя предупреждава, като спира парното и топлата вода, та да си приготвим печките и да се топлим поне малко – на ток. Само че ЧЕЗ не предупреждава, нито пък съобщава за авария, каквато явно е имало днес. Но без ток няма как да работи парното… няма как да си пуснем и електрическа печка, а очевидно със съседите не сме подготвени за печки на дърва и въглища, с каквито се отопляват в кварталите на Враца без централно парно.
И какво се получава? В един от последните дни на ваканцията, когато повечето ученици са си вкъщи, когато бабите гледат внучетата си (в моя случай – 2-годишен малчуган), стоим в апартаментите си като в пещери. За интернет, компютри и домашен телефон да не споменавам – като няма елементарните ток и вода, как да се жалваме от липсата на достъп до гореспоменатите?
Дано да успеете да установите,, защо се получи тази ситуация и защо стотици врачани останаха на студено в един студен зимен ден. Кой ще им плати лекарствата за настинка породена от прекараните над 4 часа без отопление? Кой ще им плати унищожените електроуреди в следствие на два-три опита за пускане на тока? Кой ще им поднесе поне едно извинение (не че то ще ги стопли)?
Лично аз се надявам на по-добра комуникация с обществото от страна на монополиста ЧЕЗ и на своевременно уведомяване, за да може всеки от нас да си направи сметка, за да се спаси от студа – дали да отиде при някой роднина, в заведението в съседния квартал или просто да посъбере клечки и да напали огън пред блока, в опит да се стопли. Като преди няколко века...


С уважение,
Димитрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар