Бисквитки

неделя, 10 април 2011 г.

ФК "Ботев" Враца става на 90

Във Враца бе представен Инициативният комитет за честването на 90-годишнината от основаването на футболния клуб "Ботев". Агенция "Фокус" съобщиу, че председател на комитета е д-р Костадин Шахов, кмет на Община Враца и председател на УС на клуба. В Инициативния комитет за честването са още изпълнителният директор на Ботев Враца Пламен Николов, членовете на УС на клуба Чавдар Атанасов и Момчил Калистратов, както и ветеранът Петър Каменов.
„Ботев е голям клуб и заслужава да отбележим по подобаващ начин 90-годишнината му. Надяваме се няколко седмици след официалното честване на юбилея, да зарадваме футболната общественост и феновете във Враца с класиране в А група”, заяви изпълнителният директор на "Ботев" Враца и бивш национален вратар Пламен Николов.
Тържеството по повод 90-годишнината от основаването на футболния клуб "Ботев" Враца ще се проведе на 1 май. Честването ще започне с поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца, след което към градския стадион тръгва шествие на привържениците на отбора.
От 17:30 часа на стадион „Христо Ботев” започва приятелски мач между ветерани на "Ботев" Враца и сборен клуб от ветерани на софийските клубове. Двата отбора ще бъдат селектирани съответно от Петър Каменов и Димитър Пенев. Привържениците на футбола във Враца ще имат възможност да видят отново с екипа на клуба местните легенди Емил Маринов, Илия Вълов, Генчо Симеонов, Валентин Станчев, Тодор Гарев и др. В състава на гостите от София се очаква да се появят Божидар Искренов, Наско Сираков, Павел Панов, Георги Георгиев, Даниел Боримиров, Емил Костадинов и др.

Днес легендата на футболния клуб Петър Каменов навърши 70 години. Честито!

Той е роден на 11 април 1941 година в село Трайково, Монтанско. Кариерата му като футболист започва в Левски /Лом/ и преминава през ФК Генерал Заимов /Сливен/ и Академик /Сф/, като и с двата тима играе в „А” група. Бранителят помага на сливенския клуб да влезе за първи път в елита през 1963 година, докато за студентите дори бележи 4 гола. Железният стопер се включва в състава на Ботев през 1966 г. и рита до 1973 г. През 1971 г. е част от отбора, който печели бронзовите медали в „А” група и участва срещу Динамо /Загреб/ в турнира за купата на УЕФА. След прекратяването на състезателната си кариера, Каменов става треньор на Ботев, като през 1984 г. извежда отбора до 4-то място и участие в Балканската купа, а през следващия сезон и до полуфинал за купата на Съветската армия. Когато той е наставник, в националния тим са повикани Илия Вълов, Цветан Данов, Емил Маринов и Илия Войнов, а за младежкия тим играят Румен Ненов, Илиян Илиев, Димо Конов и Юри Николов. Каменов пуска при мъжете и едва 15-годишния Мартин Петров. Треньорът постига и забележителни успехи в Кипър с Анагенисис /Дериня/ и Арис /Лимасол/, успявайки да ги вкара в първа дивизия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар