Бисквитки

сряда, 4 май 2011 г.

Екоинспецията връчи награди


Директорът на РИОСВ – Враца инж. Тодорка Гергова връчи наградите на призьорите в конкурса “Промени облика се за 10 дни”. Конкурсът се провежда за първи път и е по повод Международния ден на Земята и национална кампания “Да почистим България”.
Целта на инициативата е с идването на пролетта да почистим не само домовете и градовете си, но и входно-изходните пътища на мястото, в което живеем. Всяка община, включвайки се в тази кампания имаше възможността да се превърне в добрия пример за нашите деца и съграждани. Акцентът в почистването беше върху входно-изходните пътища на населените места.
Кампанията, която е насочена към всички общини, кметовете на малките населени места и Областно пътно управление, започна на 05 април и приключи днес /4 май/ с награждаването на победителите.
Критериите, по които експерти от екоинспекцията извършиха огледа на населените места бяха следните:
1. Бързо и качествено координиране на работата по пролетното почистване;
2. Състояние на входно-изходните пътни артерии;
3. Поддържане на чистотата в населените места.
Припомняме, че през периода 15 - 20.04.2011 г. експерти на РИОСВ - Враца посетиха населените места и дадоха своята оценка по гореизброените критерии.
След извършения оглед на първо, второ и трето място класираха Общините:
І място – Община Роман
ІІ място – Община Мизия
ІІІ място – Община Криводол
Комисията, извършила огледа уточнява, че номинираните на челните три места Общини са успели да променят облика си в рамките на 10 дни, включвайки се в кампанията на РИОСВ – Враца. Трябва да се допълни, че при проверките бяха констатирани и нарушения по компонент “отпадъци”, с което съответната община автоматично отпадна от надпреварата. Комисията установи, че целогодишно чисти са крайдунавските ни общини Козлодуй и Оряхово.
Използвана беше възможността на съвместната среща да се отбележи, че чистотата на населените ни места и опазването на всеки един компонент на околната среда е обща грижа и този конкурс е доказателство, че с общи сили, добра координация между институциите и спазването на законовите рамки се добрите резултати стават факт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар