Бисквитки

четвъртък, 21 март 2019 г.

#ЗаЕдно

Областният управител Малина Николова участва в инициираната от Министерство на младежта и спорта среща по повод изготвянето на Национална стратегия за младежта (2020-2030) #ЗаЕдно.
Във форума се включиха представители на младежките и неправителствените организации от област Враца, които заедно със  заместник – министър Ваня Колева, експерти от министерството, областният управител и кметът Калин Каменов дискутираха теми, свързани с разработването на стратегическия документ.
„Радвам се, че Враца, като областен център, участва в тази инициатива и младежите от нашата област стават реални участници в създаването на Националната стратегия за младежта за следващите десет години. Младежките политики, които ще предложите трябва да бъдат ориентирани и към следващия програмен период, който се подготвя активно от страна на правителството. Новите оперативни програми ще се основават на интегрирания териториален подход, съобразен с потенциала и възможностите за развитие на регионите. Имате уникалната възможност активно да участвате и да давате предложения с ключови проекти, които Вие, младите хора, съвместно с институциите ще реализирате. Това, че Министерство на младежта и спорта предприема инициативата да чуе и вземе предвид мнението на всички млади хора в страната е изключително престижно и много отговорно, за което благодаря на заместник – министър Колева и целия екип“, каза по време на срещата Малина Николова.
„Младежите от Враца и региона са изключително активни и ми прави добро впечатление, че Вашите предложения винаги са много смислени и Вие имате подготовката за съставянето на стратегически документ. Това е и основната ни цел – да  осъществим ефективна национална политика за младежта, която да стимулира инициативността на младите хора и техните организации и структури за успешното им развитие и реализация в обществения живот“, заяви зам.-министър Ваня Колева.
Тя посочи, че Министерство на младежта и спорта работи усилено по изготвянето на новата Национална стратегия за младежта (2020-2030) в партньорство с неправителствения сектор и всички заинтересовани страни. Заместник-министърът обясни, че новата стратегия ще определя точни и измерими цели, ще намали разстоянието между младите хора и институциите и  ще набелязва основните и подходящи планове за действие за тяхното постигане, вследствие на което се предвиждат и нормативни промени в Закона за младежта.
Във втората част на срещата младежите имаха възможност да дискутират по групи предизвикателствата, с които се сблъскват в съответната област. Те представиха своите идеи по метода „Дърво на проблемите“ и идентифицираха възможни решения за справяне с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар