Бисквитки

четвъртък, 21 февруари 2019 г.

„Европа в нашия дом


Областният управител Малина Николова участва в събитието от платформата Граждански диалог „Европа в нашия дом“, който се проведе във Враца. В дискусията взеха участие народният представител и председател на Парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова, Борислав Борисов, член на Парламентарната комисия по образованието и науката, народните представители в 44-тото Народно събрание Красен Кръстев и Станислав Попов, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, кметът на община Враца Калин Каменов, началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова, общински съветници, директори, учители, родители от детските и учебни заведения в област Враца, директори от филиалите на висши учебни заведения, представители на работодателските организации и бизнеса, на неправителствени и синдикалните организации, граждани.
„Всички ние, обединени от най-смислената, най-сигурната, най-перспективната европейска и национална кауза – образованието на европейските граждани, сме убедени, че инвестициите в образованието са инвестиции в потенциала на всеки човек, сигурност за бъдещето, двигател на икономическия растеж. Въпросите: Как Европа влиза в нашия дом чрез инструментите за финансиране системата на образование?; Какви са резултатите от публичните разходи, осигурени с европейския и националния бюджет?; Какво отражение дават те на изхода на системата – образователните постижения? - са въпроси, които вълнуват цялата общност и които ние ще имаме възможността да дискутираме днес. Информацията, която ще бъде представена пред Вас илюстрира картината на постиженията в инвестициите за образование, но днес главната роля имате Вие – като представители на активното гражданство, което партнира на държавата и определя дневния ред, особено по водещия национален приоритет образование“, акцентира при откриването Малина Николова.
Председателят на Парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова заяви по време на дискусията, че когато стане дума за Европа и европейско финансиране на проекти, става въпрос за реализацията на проекти и програми, пряко рефлектиращи върху стандарта на живот на българските граждани. „Самият факт, че ние сме част от Европейската общност, ни дава основания да живеем по-добре и да искаме повече”. Тя бе категорична, че всички европейски и национални програми са насочени към постигането на една основна цел – да направят децата успели граждани, успешни за живота на индустрия 4.0, когато професиите ще са различни, работниците ще са различни и когато изкуственият интелект ще е част от ежедневието ни. „Затова инвестираме в социалния статус, в мотивацията, в квалификацията на учителите. Затова инвестираме в развитието на професионалното образование“ Тя изрази задоволство, че в област Враца са постигнати най-добри резултати от въвеждането на дуалното обучение.
Заместник-министър Таня Михайлова подчерта, че образованието е тема, която обединява всички.  „Нашите цели са децата ни да бъдат конкурентноспособни не само помежду си, не само в нашата страна, а във всяко кътче, където се намират. Днес срещите ми във Враца са посветени на професионалното образование, развитието на дуалната система”, каза още заместник-министърът на образованието. Развитието и разширяването на системата на дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства. В същото време от държавния бюджет само за настоящата година са предвидени 1,5 млн. лв. за стипендии на учениците в тези паралелки.
По време на дискусията бе отбелязано, че през 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лв. се инвестират в учителите само в рамките на мандат 2017-2021. „Водещата ни задача винаги е била мотивирани, подготвени и подкрепяни учители чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация“, заяви Михайлова. Тя допълни, че са осигурени над 65 млн. лв. за квалификация, разширени са и възможностите за финансиране на разходи за транспорт и за наем на учителите. Михайлова представи и постигнатото до момента по отношение на реновирането на материалната база на училищата в страната. Предстои модернизирането на още 500 училища и детски градини, като европейските средства за тях възлизат на 700 млн. лв., посочи Михайлова.
Областният управител Малина Николова представи по време на срещата инвестициите в образованието на територията на област Враца. „Европа дава възможност на България да се развива, така, че всеки от нас да се чувства наистина европеец. 11 784 805 лв. са средствата, финансирани в модернизацията на образователната инфраструктура в област Враца по Оперативна програма „Региони в растеж“ в общините Враца, Бяла Слатина, Мездра и Козлодуй. С Норвежки финансов механизъм и Финансов механизъм на европейското икономическо пространство са инвестирани още 1 086 971 лв. в 4 учебни и 2 детски заведения в град Враца.  Средствата, предоставени от Министерство на образованието и науката за модернизацията на материално-техническата база в детските градини и училищата от област  Враца са над 907 000 лв. Допълнителните средства, предоставени с постановления на МС на общините в област Враца само за 2017 и 2018 години са в размер на 7 711 300 лв.“, допълни още Малина Николова.
В дискусията участва кметът на Община Враца Калин Каменов, който заяви, че промяна в една община, в един град, трябва да се започне от образованието. „Няма как да искаш да имаш инвестиции, ако нямаш кадри. Изключително съм щастлив, че веднага след като обявихме, че ще се строи завод за електроника във Враца, училища от областта започват да говорят за разкриване на нови паралелки. Инвестиция, която не е само за града, а за цялата област. Убеден съм, че с новите инвестиции в област Враца ще направим така, че все повече училища да разкриват паралелки, които да подготвят кадри за тези фабрики и предприятия”, каза кметът на община Враца Калин Каменов.
В откритата дискусия директорите на училища и родители от училищните настоятелства, представителите на бизнеса и работодателските организации поставиха редица въпроси, касаещи образователната система.
В края на събитието Малина Николова подчерта, че с мнозинство от 460 гласа Европейският парламент е приел Регламента за европейските фондове на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, според който в следващия програмен период България ще получи 18 милиарда лева - рекорден бюджет и рекордно увеличение на средствата, които получаваме от ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар