Бисквитки

вторник, 23 април 2019 г.

Имениците от Община Враца, които празнуват на Великден - 28 април.

Велико - 3
Велика - 42
Величка –37
Величко - 7
Велко – 16
Велка – 1
Велик - 1
Велислав - 37
Велислава – 32
Велин – 12
Велина – 42

Великден или Възкресение Христово е най-големият и най-светъл празник за православните християни. На този ден християните празнуват възкресението на Иисус Христос.
Подготовката за честването на празника започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, а в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе".
Обреди и традиции на Великден
Великден е най- важният празник от пролетния цикъл, който бележи края на зимата и се слага началото на пролетта. На Великден настъпва краят на постите. Великденските яйца Великденските яйца са една от основните характеристики на християнския празник. Боядисват се в четвъртък или събота преди Великден. Първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.
На празника се ходи на гости, посещават се кръстниците, родителите, деверите, носят се подаръци: пита, козунак, яйца. Народната традиция повелява на Великден да се консумират козунаци и агнешко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар