Бисквитки

петък, 5 май 2017 г.

Международният ден на акушерката бе отбелязан днес във Враца



Празникът се чества на 5 май от 1991 г. Целта е с множество инициативи по целия свят да насочи вниманието към водещата роля на акушерката и уникалност на нейната професия.  Във Враца събитието се провежда за втора поредна година и премина под мотото „АЗ съм акушерка и съм с теб”. Инициатор за провеждането му е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, а организатор - Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.
„Тази инициатива се организира за втори път у нас и се надяваме да стане традиция. Тя има за цел ние акушерките да се срещнем с  майките, бащите, децата, семействата в една неформална обстановка, но и да покажем колко трудна и отговорна е професията ни. Ежедневно работим за подобряване на грижите за майчиното, женско и детско здраве. Чрез нашите акушерски грижи оказваме подкрепа на жената през целия и живот - на бременната, родилката, новороденото и тяхното семейство, съдействаме за защита на правата им. Надяваме се, че нашите приятели жените – пациентки, както и  широката общественост ще ни подкрепят в популяризиране на нашия модел на акушерска грижа”, каза Виолета Цветанова, старша акушерка в АГО на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.
В деня на своя професионален празник, акушерките се срещнаха с бъдещи и настоящи родители и раздадоха листовки с полезни съвети и информация за професията. В инициативата се включиха представители на МБАЛ „Христо Ботев” - Враца, студенти и преподаватели от врачанския филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет – София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар